x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mult hard, puţin soft

Mult hard, puţin soft

de Alexandru Radescu    |    10 Iul 2007   •   00:00

Firma de consultanţă Pierre Audoin Consultants a revizuit in sens negativ estimările cu privire la cheltuielile pentru software şi servicii informatice ale sectorului public din Romănia in acest an, de la 110 milioane de euro la 75 de milioane de euro.

Business - Servicii IT in sectorul public, doar 75 de milioane de euro



Sectorul public, o "frănă in dezvoltarea pieţei şi a companiilor IT din Romania", aceasta fiind concluzia la care a ajuns o importantă firmă de consultanţă.

Firma de consultanţă Pierre Audoin Consultants a revizuit in sens negativ estimările cu privire la cheltuielile pentru software şi servicii informatice ale sectorului public din Romănia in acest an, de la 110 milioane de euro la 75 de milioane de euro. Totalul cheltuielilor IT (hardware, software şi servicii informatice) va depăşi 500 de milioane de euro in 2007 in administraţia publică locală şi centrală.

Urmare a instabilităţii politice şi a lipsei puterii de decizie la nivel guvernamental, sectorul public trece de la poziţia de locomotivă a creşterii pieţei IT la aceea de frănă in dezvoltarea industriei de soft şi servicii informatice din Romănia, sunt de părere analiştii PAC.

Scenariul cel mai des intălnit are următoarea schemă: iniţial există un interes mare cu privire la proiecte care să aibă ca finalitate sisteme informatice complexe, insă, pe măsură ce trebuie trecut de la stadiul de idee la coordonatele unui proiect şi realizarea unui caiet de sarcini profesionist, reprezentanţii potenţialului beneficiar din administraţia publică işi pierd din entuziasm şi aşteaptă decizii politice, refuzănd practic luarea unor decizii cu privire la finanţare şi alegerea prestatorului.

Analiştii PAC apreciază că acest fenomen poate aduce industriei de profil cu pănă la 100 de milioane de euro mai puţine venituri in 2006-2008, iar pentru Romănia poate reprezenta "un pas pe loc echivalent cu doi paşi inapoi" in contextul politic, social şi economic european.

Alţii sunt optimişti

Reprezentanţii Consorţiului "Administraţia on-line" (Intrarom, TotalSoft şi Ascenta) consideră că estimările pesimiste ale PAC ar putea fi infirmate, perioada postintegrare urmănd să aducă o schimbare in interesul sectorului public pentru marile proiecte de informatizare. Volumul fondurilor europene pentru domeniul IT&C este de 336 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013.

×
Subiecte în articol: IT