x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Netbook-ul, al doilea PC din casă?

Netbook-ul, al doilea PC din casă?

de Alexandru Radescu    |    05 Mai 2009   •   00:00
Netbook-ul, al doilea PC din casă?

250 de dolari promisiune chinezească pentru netbook cu sistem de operare Android



Chiar dacă unii producători de computere au crescut în clasamentele globale graţie vânzărilor de minilaptopuri (netbook), se pare că industria nu e destul de mulţumită de rezultatele obţinute pe acest segment de business în 2008. Poate şi pentru că unii dintre producători au intrat cu ofertă serioasă abia în a doua jumătate a anului trecut.

Declanşarea crizei economice părea un moment prielnic celor care aveau în ofertă netbook-uri. Nu îţi mai vine să scoţi din buzunar 1.000 de euro pentru un laptop nou, ca al doilea computer în casă. Totuşi, dacă te avantajează "mediul" (business în mişcare, reţele wi-fi, social-network, week-end în afara oraşului), un netbook de până în 500 de dolari îţi surâde ca idee.

Iar la acest lucru nu s-au gândit doar occidentalii, ci şi companii de pe piaţa locală. Atât Orange, cât şi Vodafone erau egali în oferta de  netbook: fiecare câte două modele de Eee PC, computer produs de Asus. Apropo: din cele 80.000 de computere vândute anul trecut în România de Asus, aproximativ 20% au fost din familia Eee PC.

Potrivit firmei de cercetare de piaţă Gartner, acest tip de computer a salvat totuşi vânzările de computere la sfârşitul anului trecut. Iar, pentru acest an, estimările erau spre un maximum de 8 milioane de unităţi.

A fost evident de la început că minionul computer este ideal pentru tinerii pasionaţi de reţelele sociale de tipul Facebook. Alte avantaje create de piaţă sunt preţul în scădere pentru pachete broadband şi extinderea acoperirii reţelelor 3G. Sigur, nu toate pieţele se comportă la fel şi nu poţi găsi în multe locuri un succes precum cel din Asia-Pacific.

COMPETIŢIA
Cum, până în prezent, formula de succes pentru netbook-uri este Atom (Intel)-XP(Microsoft), se vorbeşte de un nou "cuplu": acela dintre compania ARM şi sistemul de operare opensource Android. Nu a apărut încă vreun astfel de model pe piaţă, deşi au fost multe anunţuri de inteţie. Ultimul a venit de la o firmă din China, care a promis că în iunie arată lumii primul model: Alpha 680. Netbook-ul va utiliza un cip ARM11 la 533MHz şi va dispune de un ecran LCD de 7 inci, conectivitate Wi-Fi şi un acumulator cu durată de funcţionare de până la patru ore. Preţul estimat de reprezentantul companiei este de 250 dolari, puţin mai mult decât estimările făcute anterior, de 199 dolari.

Ce ar mai putea ajunge în România

Cel mai nou model de netbook prezentat pe piaţa românească este Joybook Lite U101, produs de BenQ. Preţul său este de 290 euro (fără TVA), dar încă nu s-a fixat o dată pentru disponibilitatea comercială. Acest model este primul netbook din linia de producţie a firmei taiwaneze. Cântăreşte 1 kg, are un ecran de 10.1 inci (25 cm), în format 16:9, de tip LED, cu iluminare din spate, precum şi de un timp de răspuns de 8 ms. Procesorul este Intel Atom 1.6 Hz, memoria 1 GB RAM, iar hard-ul asigură 160 GB.

×
Subiecte în articol: IT