x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nici Lenovo, nici HTC: HP cumpără Palm

Nici Lenovo, nici HTC: HP cumpără Palm

29 Apr 2010   •   00:00

HP a anunţat că va achiziţiona producătorul de smartphone-uri Palm într-o tranzacţie de 1,2 miliarde de dolari.

Analiştii au arătat că integrarea în grupul HP va asigura Palm avantaje precum o reţea globală de producţie şi distribuţie, în timp ce gigantul PC-urilor va avea o nouă sursă de câştig din sectorul extrem de profitabil, în expansiune rapidă, al smartphone-urilor.

Tranzacţia a surprins Wall Street, deoarece cele mai recente zvonuri şi speculaţii privind o posibilă preluare a Palm indicau investitori asiatici, printre care grupul chinez Lenovo.

Palm, care a dominat la un moment dat piaţa gadget-urilor prin PDA-urile promovate încă de la sfârşitul anilor '90, a fost depăşită de Apple şi Research In Motion (RIM) odată cu apariţia telefoanelor inteligente şi cu succesul de care se bucură modelele iPhone şi BlackBerry.

Compania a încercat anul trecut o abordare diferită, lansând un nou sistem de operare pentru telefoane mobile, denumit webOS, însă produsul a fost eclipsat de Android-ul dezvoltat de Google.

Directorul general al Palm este John Rubinstein, fost executiv Apple, renumit pentru dezvoltarea iPod-ului, unul dintre cele mai de succes playere media.

Compania a dat semne de instabilitate şi dificultăţi la începutul acestui an, când a redus estimările de venituri pentru trimestrul al doilea, acuzând vânzări scăzute şi comenzi slabe din partea operatorilor telecom.

Potrivit Reuters, acţiunile Palm au crescut cu 27% pe bursa de la New York în urma anunţului, la 5,88 dolari, peste preţul de 5,7 dolari pe unitate oferit de HP. Unii investitori ar putea paria în continuare pe o ofertă îmbunătăţită, în timp ce alţii s-ar putea retrage, însă rulajul acţiunilor Palm va fi în continuare neobişnuit de ridicat, potrivit analiştilor.

Conform HP, tranzacţia a fost aprobată deja de consiliile de administraţie ale celor două companii şi evaluează Palm la 1,2 miliarde de dolari inclusiv datorii (aproximativ 250 de milioane de dolari).

Analiştii susţin că HP are la dispoziţie "buzunare adânci" pentru a investi în Palm şi poate dezvolta la un alt nivel colaborările cu operatorii, negociind totodată contracte mai avantajoase cu furnizorii.

HP a fost consiliată pentru această tranzacţie de Bank of America Merrill Lynch, iar Palm a beneficiat de sfaturile Goldman Sachs.

Apariţia gigantului american pe piaţa smartphone-urilor nu reprezintă neapărat o ameninţare imediată pentru Apple şi RIM, dar creşte cu siguranţă presiunea asupra celorlalţi competitori, precum Nokia, Motorola sau HTC, care fac eforturi considerabile să-şi ridice cota de piaţă.

Potrivit companiei de cercetare de piaţă Gartner, Palm a avut anul trecut o cotă de piaţă de 1,2% în sectorul smartphone-urilor, faţă de 41,1% pentru Nokia, 19,9% pentru RIM şi 14,4% pentru Apple.


×
Subiecte în articol: redactie