x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Noi obligaţii pentru operatorii mobili: 3G în toate zonele rurale şi roaming naţional

Noi obligaţii pentru operatorii mobili: 3G în toate zonele rurale şi roaming naţional

de Alexandru Radescu    |    29 Iul 2013   •   12:48
 Noi obligaţii pentru operatorii mobili: 3G în toate zonele rurale şi roaming naţional

Operatorii Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone au obligaţia de a acoperi cu prioritate un număr de localităţi nedeservite în prezent de reţele de comunicaţii de bandă largă (broadband), până în aprilie 2016.

Astfel, 676 de astfel de localităţi rurale vor beneficia de servicii de comunicaţii cu viteză de transfer la utilizator în direcţia descendentă de cel puţin 384 kbps, obligaţie inclusă în caietele de sarcini asociate licenţelor licitate în 2012. Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps şi cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor (în interior) a unor zone locuite de cel puţin 60% din populaţie (respectiv 30% în cazul operatorului 2K Telecom), în termenele prevăzute.

În plus, licenţele îi obligă pe operatori să limiteze indisponibilitatea reţelei la maximum 35 de minute pe o perioadă de 6 luni.

ANCOM a înmânat astăzi licenţele de utilizare a frecvenţelor radio reprezentanţilor Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom, operatori care au obţinut resurse de spectru în urma licitaţiei organizate în 2012. Cei 5 operatori au primit licenţe de utilizare a spectrului în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz, frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile de voce şi date de bandă largă, pentru perioada 6 aprilie 2014 – 5 aprilie 2029.

Fiecare titular al licenţelor acordate de ANCOM are obligaţia de a încheia acorduri de roaming naţional pentru furnizarea accesului la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 cu ceilalţi titulari ai licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, astfel încât apelurile către 112 să poată fi efectuate chiar şi atunci când utilizatorul nu se află în aria de acoperire a reţelei la care este abonat. În plus, titularii trebuie să încheie acorduri pentru perioade de până la trei ani în cazul solicitărilor venite de la operatorii a căror acoperire cu propria reţea de acces radio atinge 30% din populaţie, făcând astfel posibilă, temporar, furnizarea de servicii de comunicaţii electronice în ariile geografice neacoperite de reţeaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming naţional. 

×