x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nokia N900 un debut promiţător

Nokia N900 un debut promiţător

de Vali Blanaru    |    14 Feb 2010   •   00:00
Nokia N900 un debut promiţător

Nokia N900 nu are nimic în comun cu celelalte modele din seria N sau cu orice aparat Nokia. Telefonul cu touch-screen şi tastatura full qwerty slide aduce pe alocuri cu celelalte terminale din seria N, însă sistemul de operare Maemo îl face cu totul unic: mai rapid, mai sofisticat dar în acelaşi timp cu un meniu foarte stufos. Din păcate, performanţele bateriei lasă mult de dorit, iar dacă nu este alimentat periodic N900 rămâne un simplu aceesoriu trendy.



Compania finlandeză a tras linie şi a luat-o de la capăt. N900 e cel mai puternic telefon creat până acum de Nokia special pentru navigarea pe internet: dispune de un ecran tactil de dimensiuni generoase completat de o tastatură full qwerty şi un sistem de operare Maemo de la Linux, browser Mozilla şi modalităţi de conexiune aproape nelimitate. Din start ne dăm seama că avem de-a face cu un telefon cu greutate: la cele 181 de grame ale aparatului este aproape imposibil să îl pui în buzunar şi să uiţi de el.

Deocamdată meniul funcţionează doar în format landscape. Singura aplicaţie în care ecranul se poate folosi "pe înalt" este atunci când se iniţiază un apel. O limitare enervantă, dar când ecranul se glisează şi scoate la iveala tastatura totul începe să aibă sens.

Patru ecrane în 1
Ecranul are patru interfeţe slide care pot fi personalizate de utilizator cu diferite shortcuturi spre meniul aparatului său către net. Ecranul tactil are nevoie de o atigere fermă pentru a deveni activ. Aparatul este dotat şi cu stilus, dar, după ce te obişnuieşti cu modul de operare, beţigaşul devine un accesoriu inutil. N900 are o tastatură completă uşor de folosit. Dacă aveţi însă degetele groase, nu ar trebui să vă aventuraţi să cumpăraţi acest aparat înainte de al testa. Sistemul de operare funcţionează însă ireproşabil: poţi să îţi citeşti mailul, să faci revista presei on-line, să cauţi ceva pe internet, să îţi citeşti forumul preferat sau să foloseşi servicii de mesagerie instant şi reţele sociale, în acelaşi timp. Un simplu dublu-click pe o pagina de net funcţionează pe post de zoom, mărind sau micşorând imaginea după caz.

Plusuri şi minusuri
Restul aplicaţiilor sunt aşa cum te aştepţi de la un telefon Nokia: sunet clar, cameră foto decentă, calendar eficient. Telefonul are însă şi o serie de puncte slabe: nu are posibilitatea de trimite MMS, nu recunoaşte scrisul de mână, reportofonul lipseşte la fel ca aplicaţia radio FM standard. Deşi GPS-ul se conectează rapid la sateliţi iar hărţile sunt puse la dispoziţie gratuit prin OVI, aparatul nu are şi ghidare prin voce, astfel încât nu trebuie scăpat din ochi dacă vă aflaţi în trafic. S-a dovedit mai degrabă util pentru plimbări pietonale decât pentru şofat. Însă punctul cel mai slab al aparatului este de departe bateria. La o folosire intensivă pe internet, bateria nu a ţinut mai mult de 4 ore. Apreciem însă adaptorul mic şi uşor de transportat, care permite încărcarea aparatului chiar şi cu modele mai vechi de încărcătoare.

Caracteristici
Dimensiuni: 110,9 x 59,8 x 18 mm
Ecran: TFT touchscreen, 16 milioane de culori, 3,5 inci
Memorie: 32 GB, 256 MB RAM, card micro SD până la 16 GB
Transmisii date: GPRS, EDGE, 3G HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, DLNA, bluetooth, infrared, microUSB

×
Subiecte în articol: gadget