x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nokia priveşte, de jos, către Apple

Nokia priveşte, de jos, către Apple

de Alexandru Radescu    |    21 Iul 2011   •   14:50
Nokia priveşte, de jos, către Apple

In februarie 2008, la congresul telecom de la Barcelona (3GSM), directorul executiv Vodafone, Arun Sarin, recunostea impactul urias al modelului iPhone asupra pietei comunicatiilor mobile, anuntand ca toata lumea trebuie sa se raporteze la ceea ce aduce "terminalul minune' in industrie sI in obiceiurile de consum. Sinceritatea carismaticului lider de origine indiana venea in contextul in care Vodafone nu a fost unul din operatorii "preferati' de Apple in momentul lansarii primului model de iPhone, considerat atunci de revista Time "inventia anului'!

Catre sfarsitul lui 2008, la Nokia World, eveniment gazduit atunci tot de capitala Cataluniei, am intrebat un sef de filiala locala de ce nu se implica puternic si compania finlandeza in competitia smartphone-urilor cu ecran tactil. Intr-o traducerea libera, raspunsul a fost sec: "nu ne intereseaza'. Totusi, la acel eveniment, Nokia a prezentat N97, un smartphone cu tastatura qwerty, ecran tactil, dar disponibil comercial abia in prima parte a anului 2009...

Ce a urmat mai departe o stie orice utilizator de telefoane mobile: cota de piata in scadere (pe zona smartphone), pierderi financiare, schimbari de top management, totul culminand cu un parteneriat cu Microsoft pentru a instala sistem de operare Windows pe terminale Nokia.

Iar acum, conform previziunile analistilor, Apple reuseste sa vanda intr-un trimestru cu mult mai mult decat a facut-o compania finlandeza, devenind numarul 1 pe acest segment important de business telecom. Concret: 20,3 milioane de terminale iPhone vs 16,7 milioane unitati smartphone Nokia.

Compania finlandeza a anuntat azi rezultatele financiare, inregistrand o pierdere neta de 492 milioane euro in trimestrul al doilea. Totusi, profitul operational al activitatilor de baza a depasit toate estimarile, propulsand actiunile companiei: a scazut cu 41%, la 391 milioane euro, de la 660 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut. Analistii intervievati de agentia Reuters inaintasera insa estimari cuprinse intre 35 milioane euro si 285 milioane euro.

×