x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nou supercomputer de la IBM - “Sequoia”

Nou supercomputer de la IBM - “Sequoia”

04 Feb 2009   •   00:00

IBM a anunţat un nou supercomputer denumit Sequoia, care urmează să fie livrat în anul 2011 către Departamentul american al Energiei.

Sequoia va rula cu o viteză de 20 de petaflopi pe secundă, un petaflop însemnând un milion de miliarde de operaţiuni  pe secundă. Comparativ, Roadrunner, livrat în luna iunie 2008 tot către Departamentul american al Energiei, este primul supercomputer din lume care a reuşit să treacă peste bariera de un petaflop pe secundă. Roadrunner a fost instalat la un laborator guvernamental american de unde va monitoriza şi coordona arsenalul nuclear al Statelor Unite. Noul supercomputer Sequoia, şi un dispozitiv de dimensiuni mai mici, denumit Dawn, sunt construite la Rochester, statul Minnesota, urmând a fi utilizate la simularea testelor nucleare. IBM a informat ca aceste computere pot fi utilizate şi pentru alte sarcini complexe, cum ar fi previziunile meteo sau explorările petroliere.

IBM susţine ca Sequoia va fi foarte eficient din punct de vedere al consumului energetic, chiar dacă va ocupa o suprafaţă de 318 metri pătraţi.

×
Subiecte în articol: IT