x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget O treime laptopuri

O treime laptopuri

de Alexandru Radescu    |    29 Noi 2007   •   00:00
O treime laptopuri

In primele nouă luni ale anului, piaţa locală de computere a atins nivelul de 492 de milioane de dolari, iar volumul vănzărilor se apropie de 570.000 de unităţi.

In primele nouă luni ale anului, piaţa locală de computere a atins nivelul de 492 de milioane de dolari, iar volumul vănzărilor se apropie de 570.000 de unităţi.

Vănzările de computere pe piaţa locală au crescut cu 50% in trimestrul al treilea, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006. In perioada iulie-septembrie s-au văndut 193.541 de unităţi (desktop, laptop, server), iar volumul vănzărilor a ajuns la 165 de milioane de dolari, potrivit unui studiu realizat de IDC. Vănzările de laptopuri au crescut cu 92% in intervalul menţionat, iar segmentul desktopurilor s-a majorat cu aproape 17,5%, ca număr de unităţi livrate, conform raportului citat. Vănzările de servere x86 au crescut cu 21,3% faţă de al treilea trimestru al anului 2006. Ponderea notebook-urilor in volumul total al vănzărilor a atins in al treilea trimestru 31,5%, iar desktopul reprezintă 66,9%, ca număr de unităţi. Cererea din segmentele consumatori şi firme mici şi mijlocii, preţurile accesibile, configuraţiile tot mai puternice, marketingul agresiv impreună cu un număr de proiecte din sectorul public şi cel privat au fost factorii care au dus la o creştere puternică a vănzărilor, a declarat analistul IDC Călin Mirea.

Asamblatorii locali rămăn lideri ai pieţei desktop, iar producătorii internaţionali işi menţin supremaţia pe piaţa notebook, o situaţie care nu se va schimba curănd.

CLSAMENT.Cea mai mare cotă, in funcţie de volumul vănzărilor, a fost deţinută in intervalul iulie-septembrie de Flamingo. Pe partea de laptopuri, primele trei poziţii sunt Acer, Dell, Fujitsu-Siemens. In trimestrul al doilea, romănii au cumpărat 165.000 de computere, in valoare de 147 de milioane de dolari, o creştere de 58%. Vănzările de laptopuri au crescut cu 120% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006.

alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT