x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Oficiali Google, pasibili de închisoare

Oficiali Google, pasibili de închisoare

25 Noi 2009   •   00:00

Procurorii italieni cer pedepse cuprinse între şase luni şi un an de închisoare pentru mai mulţi responsabili Google, pentru un videoclip publicat în 2006 în care apărea un adolescent suferind de sindromul Down în timp ce era batjocorit de colegii săi.



Procesul derulat în Italia este primul din lume în care sunt judecaţi responsabili ai motorului de căutare, în condiţiile în care aceştia neagă acuzaţiile care le sunt aduse.

Experţii susţin că această acţiune în justiţie ar putea avea o serie de implicaţii asupra modului în care Google operează pe teritoriul Italiei şi asupra dezbaterilor referitoare la libertatea de exprimare şi responsabilitatea legală pentru materialele publicate pe internet.

Fostul preşedinte al Google Italia, David Carl Drummond, riscă o condamnare la un an de închisoare, la fel ca şi George De Los Reyes, fost membru al consiliului de administraţie al Google Italia, şi Peter Fleitcher, şeful pentru strategii de confidenţialitate în cadrul Google Europe. Pe de altă parte, Arvind Desikan, directorul Google Video pentru Europa, riscă să fie condamnat la şase luni de închisoare.

Potrivit legii italiene, infracţiunile de care sunt acuzaţi cei patru se pedepsesc cu închisoarea până la trei ani în cazul procedurilor derulate normal, însă condamnările sunt mai mici în cazul procedurilor accelerate, pentru care a optat şi apărarea celor de la Google, judecate în şedinţe care nu sunt publice.

Toţi cei patru responsabili ai Google neagă acuzaţiile de neglijenţă formulate împotriva lor, spunând că nu ar fi putut împiedica incidentul şi subliniind că Google a făcut demersurile necesare pentru a-i identifica pe cei patru vinovaţi, care au fost exmatriculaţi în urma faptei filmate şi postate ulterior online.

În plus, avocaţii companiei au subliniat şi că videoclipul a fost retras imediat după ce Google a primit o sesizare în acest sens.

Procurorii milanezi Alfredo Robledo şi Francesco Cajani au argumentat, în momentul în care au cerut condamnarea responsabililor Google, că societatea ar fi trebuit să fie capabilă să împiedice publicarea videoclipului filmat cu telefonul mobil.

Adolescentul care a depus plângerea aflată la originea procesului împotriva responsabililor Google şi-a retras acţiunea în februarie. Avocaţii lui au spus că nu ştiu de ce tânărul a renunţat la proces, însă se crede că a ajuns la o înţelegere în afara curţii cu Google.
În pofida retragerii plângerii, procesul a continuat deoarece primăria din Milano şi asociaţia italiană a bolnavilor suferinzi de sindromul Down s-au constituit parte în dosar.

În videoclipul incriminat, publicat pe 8 septembrie 2006 şi scos de pe online pe 7 noiembrie 2006, un băiat este agresat, insultat şi lovit de un elev, în timp ce alţii urmăresc scena. Locul unde au fost filmate imaginile pare să fie o sală de clasă, iar persoanele din videoclip par să aibă în jur de 16 ani.

Videoclipul a fost publicat în secţiunea "Most Fun Videos" a Google Italy şi a înregistrat 5.500 de vizualizări în decursul a două luni.
Google şi-a exprimat uimirea relativ la cazul în speţă. În momentul în care plângerea a fost admisă, ei au apreciat că decizia începerii procesului este "greu de înţeles" şi creează "un precedent periculos". "Vom continua să ne apărăm angajaţii în acest proces", menţionau, la momentul respectiv, responsabilii Google, care au transmis totodată gândurile lor cele bune victimei şi familiei sale.

Procesul, în cadrul cărora au fost cerute daune de imagine în valoare de 300.000 de euro şi care a început în februarie, a fost amânat până pe 16 decembrie, urmând să se pronunţe un verdict în ianuarie.

×
Subiecte în articol: redactie