x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Operatiunea "Gramofonul" - Procuratura vs piraterie

Operatiunea "Gramofonul" - Procuratura vs piraterie

de Mirela Cimpoi    |    09 Iun 2006   •   00:00
Operatiunea "Gramofonul" - Procuratura vs piraterie

Politia spune ca vor fi urmariti doar cei care obtin foloase materiale din piraterie. Procurorii ieseni spun ca toti cei care pun in "share" continut fara licenta trebuie sa se teama. Internautii din Iasi sunt deja de o luna de zile in vizorul autoritatilor.

Procurorii ieseni au in lucru 20 de dosare, dintre care patru ii vizeaza pe iesenii care aveau intre 100 si 500 gb la share. Restul sunt pe numele celor care au fost prinsi pentru ca vindeau CD-uri si DVD-uri piratate. Procurorul Carmina Pascal, purtator de cuvant la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, explica:

"Actiunea face parte dintr-un plan mai larg de combatere a infractiunilor in domeniul proprietatii intelectuale si vizeaza cercetarea unor persoane care au pus la dispozitia publicului opere si produse protejate de Legea dreptului de autor. Si este vorba de muzica, filme si programe. Sunt sanctionati doar cei care difuzeaza catre public astfel de opere fara acceptul titularului dreptului de autor."

Jurnalul National: Cum au fost identificate aceste persoane?
Carmina Pascal: "S-a plecat de la sesizarea din oficiu a organelor de politie, parchetul supraveghind activitatea acestora. Sesizarile au privit persoane care au pus cantitati mai mari de astfel de informatii la dispozitia publicului. Exista programe care pot fi puse la dispozitia publicului si atunci fapta de a le difuza nu constitutie infractiune si altele care sunt protejate de dreptul de autor si aici intervine aplicarea legii."

Legea


In cazul unei persoane care nu cere bani, se aplica aceeasi masura?
"Infractiunea nu este conditionata de primirea unor avantaje financiare. Nu intereseaza daca persoana inculpata a luat sau nu bani pentru ca a pus la dispozitia publicului astfel de informatii".

Se face vreo diferenta intre persoanele care vand cd-uri si dvd-uri cu filme si muzica luate de pe retea si intre cele care iau aceste materiale pentru uz personal?
"Nu conteaza ce descarci de pe retea, ci daca pui la dispozitia publicului produse care sunt protejate de Legea dreptului de autor si daca nu ai acordul titularului dreptului de autor."

Campanie


Pot sta linistiti cei vizati de operatiunea "Gramofonul"?
"Actiunea va continua avand in vedere faptul ca protectia dreptului de proprietate intelectuala reprezinta un domeniu asupra caruia Comisia Europeana a atras atentia in mod deosebit atat in scrisoarea de avertizare cat si in raportul de monitorizare a Romaniei in vederea aderarii la UE. Acesta este unul din domeniile de maxima preocupare indentificat de Comisia Europeana in baza raportului de monitorizare si cu privire la care trebuie obtinute rezultate cu maxima celeritate."
×
Subiecte în articol: IT