x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Patrimoniul UNESCO explorat cu Street View si Google Earth

Patrimoniul UNESCO explorat cu Street View si Google Earth

de Alexandru Radescu    |    03 Dec 2009   •   00:00

UNESCO şi Google au anunţat încheierea unui parteneriat pentru digitalizarea siturilor naturale şi arhitecturale care fac parte din patrimoniul mondial, dar şi alte documente şi opere de artă.



Potrivit acordului, într-o primă etapă a proiectului, internauţii vor putea vedea online până la 890 de situri naturale şi arhitecturale din patrimoniul mondial, se arată într-un comunicat al UNESCO.

Primele situri care vor putea fi vizualizate online vor fi din Europa, printre ele numărându-se Palatul Versailles, centrul istoric din Praga, capitala cehă sau vechiul oraş Caceres din Spania. Pentru 19 din aceste puncte de interse, plimbările virtuale se vor face prin intermediul serviciului Google, Street view. Restul vor fi accesibile prin Google Earth si Google Maps.

"Parteneriatul cu Google permite ca aceste situri să fie accesibile tuturor, în versiune digitală, şi să încurajeze participarea la acţiunile de conservare a acestor comori", a declarat Irina Bokova, director general al UNESCO.

Potrivit comunicatului, alte situri, la care se ajunge mai greu, vor fi fotografiate şi prezentate pe internet.
Reprezentanţi Google şi UNESCO lucrează la prezentare online a unor hărţi, texte, videoclipuri în legătură cu rezervele biosferei şi cu patrimoniul documentar înscris în registrul Memoriei Lumii, se mai arată în comunicat.

“Street View” este un sistem de navigare online cu imagini panoramice realizate la nivel de stradă. Google s-a folosit de maşini pe care s-a montat câte un dispozitiv de fotografiere panoramică, echipamentul beneficiind şi de un sistem de poziţionare globală (GPS). Există şI un serviciu asemănător dezvoltat de o firmă românească, Norc.ro



×
Subiecte în articol: redactie