x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Philips "stinge" televizoarele

Philips "stinge" televizoarele

de Alexandru Radescu    |    18 Apr 2011   •   18:10

Compania olandeză Philips, unul dintre pionierii echipamentelor radio-tv, a anunţat azi că va desprinde divizia de televizoare, operaţiunile TV urmând a fi controlate de un joint venture format împreună cu producătorul chinez de monitoare, TPV. Potrivit Reuters, divizia de televizoare a acumulat pierderi de un miliard de euro în ultimii ani.

"Găsirea unei soluţii pentru divizia de televizoare a fost principala noastră prioritate şi credem că joint venture-ul 30%-70% cu TPV anunţat astăzi va permite o revenire pe profitabilitate pentru această operaţiune, cât şi o concentrare mai ridicată pe portofoliile Philips", a declarat, într-un comunicat, directorul general al grupului olandez, Frans van Houten.

Preţul participaţiei preluate de TPV va fi eşalonat şi va echivala cu de patru ori profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) al joint venture-ului începând din 2012 şi până când compania olandeză va decide să-şi exercite opţiunea de a încasa fondurile presupuse de achiziţie. Totodată, Philips păstrează o opţiune de a vinde pachetul de 30% din acţiuni către TPV peste şase ani, în aceleaşi condiţii.

Operaţiunile TV generează mai puţin de 10% din vânzările grupului şi a devenit o problemă pentru Philips, după ce a acumulat pierderi în valoare totală de un miliard de euro de la începutul anului 2007.

Profitul net al grupului olandez a scăzut în primul trimestru cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 138 milioane euro, sub estimările analiştilor, de 161 milioane euro.

Philips cel mai mare producător de corpuri de iluminat din lume, printre primii trei producători de echipamente destinate spitalelor şi cel mai mare producător de electronice de consum din Europa.

×
Subiecte în articol: Philips televizoare tpv