x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piaţa locală a echipamentelor de video-conferinţe este estimată la 5 milioane de dolari

Piaţa locală a echipamentelor de video-conferinţe este estimată la 5 milioane de dolari

de Alexandru Radescu    |    23 Sep 2009   •   00:00
Piaţa locală a echipamentelor de video-conferinţe este estimată la 5 milioane de dolari

Sistemele de video-conferinţe au beneficiat de pe urma crizei economice mondiale. Companii şi diverse instituţii au mai tăiat din fondurile pentru deplasări şi au achziţionat sau au folosit mai mult echipamentele de video-conferinţe.



Pe de alta parte, marii producători în domeniu (Tandberg, Cisco) au trecut deja la un nivel superior tehnologic, numit "teleprezenţă". Este vorba de un sistem complex, rezultatul final fiind o experienţă audio-vizuală cât mai naturală. Se pot realiza întruniri virtuale simultane la care se pot conecta persoane aflate în zone diferite, se pot organiza intâlniri cu parteneri sau clienţi, cu consilii administrative în condiţii aproximativ similare unei intâlniri faţă in faţă.

Norvegienii de la Tandberg au prezentat azi “Telepresence T3”, un sistem cu 3 LCD-uri de 65 inci (165 cm), capabilităţi video HD de până la 1080p. T3 include infrastructura, masa de control, trei ecrane şi sistemul de iluminare din tavan.
Reprezentantul Tandberg în România, Răzvan Atimariti, estimează piaţa locală a echipamentelor de video-conferinţe la 5 milioane de dolari, comparativ cu 4 milioane de dolari pe 2008. Fiind vorba de estimări personale, cifrele diferă destul de mult cu altele furnizate în trecut, de jucători de pe piaţă locală. Astfel, Andi Segal, IT System Integration manager Avitech (principalul distribuitor) estima piaţa locală la 5 milioane de euro pentru 2008.

Preţuri de componente
În funcţie de complexitatea unui sistem de video-conferinţe sau a unui echipament în sine, preţurile variază pe o arie destul de extinsă. Potrivit lui Atimariti, cel mai scump terminal Tandberg costă 30.000 de euro iar cel mai complex proiect poate ajunge şi la 500.000 de euro.
În timp, preţurile acestor echipamente a tot scăzut. Din 2001 pâna în 2007, preţul unui sistem “mediu” scăzuse de la 30.000$ la 5.000$.

Cisco
Un sistem de teleprezenţă a lansat şi Cisco pe piaţa românească prin aprilie. Cisco TelePresence System 1300 utilizeaza un ecran cu plasma de 165 cm, echipamentul folosind conexiuni de banda şi de 1,5 Mbps la o rezoluţie de 720 pixeli.


×
Subiecte în articol: redactie