x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pierderile Nokia, sub aşteptările analiştilor

Pierderile Nokia, sub aşteptările analiştilor

20 Oct 2011   •   11:28
Pierderile Nokia, sub aşteptările analiştilor

Grupul Nokia a raportat o pierdere mai mica decat asteptarile analistilor pentru trimestrul al treilea, de 68 milioane euro, si a anuntat ca se asteapta ca divizia de telefoane mobile sa fie profitabila in trimestrul al patrulea, transmite Bloomberg.

Actiunile producatorului finlandez de telefoane au crescut cu pana la 9,3% pe bursa de la Helsinki in urma publicarii rezultatelor. Analistii consultati de Bloomberg anticipau un rezultat negativ de 229 milioane de euro pentru trimestrul al treilea.

Vanzarile au scazut cu 13% in intervalul analizat, la 9 miliarde de euro, in timp ce numarul de telefoane livrate a coborat cu 3%, la 106,6 milioane de unitati, dar s-a situat peste asteptarile de 93,6 milioane de unitati.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, urmeaza sa lanseze o linie de smartphone-uri bazate pe soft-ul Windows Phone al Microsoft saptamana urmatoare la Londra, in cadrul unui eveniment organizat de Nokia. Conducerea Nokia a anuntat in februarie ca tranzitia la Windows Phone ca principala platoforma va incepe in acest an, iar productia la scara larga anul urmator.

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile inca din 1998, detinea o cota de piata de 22,8% in trimestrul al doilea, potrivit firmei de cercetare Gartner, dupa ce a atins in anii precedenti un maxim de pana la 40%.

Grupul a pierdut pozitia de lider pe piata smartphone-urilor, fiind depasit de Apple si Samsung pentru prima data in trimestrul al doilea, potrivit firmei Strategy Analytics. Apple a vandut 17,07 milioane de smartphone-uri in trimestrul al treilea, iar saptamana trecuta a stabilit un record de 4 milioane de iPhone-uri 4S vandute in weekend-ul de debut.

Elop a afirmat ca Nokia va continua sa vanda terminale cu sistem Symbian si va imbunatati soft-ul pana in 2016. Grupul investeste, de asemenea, in gama de telefoane ieftine, care au pierdut teren, in contextul ofertei masive de telefoane cu sistem de operare Android lansate la preturi sub 100 de dolari de producatorii asiatici.

Compania Nokia Siemens Networks, un parteneriat cu Siemens pentru productia de echipamente destinate sectorului telecomunicatiilor, a raportat o pierdere operationla de 114 milioane de euro pentru trimestrul al treilea.

Nokia a anuntat, in septembrie, ca va inchide fabrica din Romania, de la Jucu, care produce telefoane ieftine pentru piata europeana. In plus, a inceput o analiza a fabricilor din Finlanda, Ungaria si Mexic.

Producatorul de telefoane va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de “eficientizare si reducere a costurilor', iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

Producatorul finlandez de telefoane mobile a mai inchis in acest an si centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajati ai unitatii.

×
Subiecte în articol: nokia jucu smartphone windows phone