x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pirateria software, de la distracţie la închisoare

Pirateria software, de la distracţie la închisoare

de Alexandru Radescu    |    18 Sep 2008   •   00:00
Pirateria software, de la distracţie la închisoare

În perioada 2006-2008, în urma controalelor antipiraterie, au fost trimişi în judecată 178 de inculpaţi. Cazurile analizate de justiţie în acest an însumează 3,5 milioane de euro, prejudicii aduse producătorilor de software.

În perioada 2006-2008, în urma controalelor antipiraterie, au fost trimişi în judecată 178 de inculpaţi. Cazurile analizate de justiţie în acest an însumează 3,5 milioane de euro, prejudicii aduse producătorilor de software.

Controalele antipiraterie se intensifică de la an la an, iar numărul organizaţiilor surprinse cu software fără licenţă este în creştere. Nici micii comercianţi nu sînt iertaţi. Şeful Serviciului pentru coordonarea activităţii în domeniul proprietăţii intelectuale din Ministerul Public, procurorul Monica Pop, a declarat ieri că în perioada 2006-2008 au fost trimişi în judecată 178 de inculpaţi, prin 151 de rechizitorii (acte de sesizare a instanţei).“în acest moment, mai mult de 150 de cazuri au fost finalizate cu rechizitoriu şi se află în diferite stadii procedurale pe rolul instanţelor penale. Dintre acestea, în 2008 au fost pronunţate mai mult de 35 de hotărîri penale de condamnare de instanţele din România, stabilindu-se vinovăţia persoanelor care au încălcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, sancţionarea lor şi obligarea la plata de despăgubiri civile faţă de titularii drepturilor de autor”, a declarat Monica Pop într-o conferinţă de presă.

În situaţiile de distribuire de software piratat, există şi cazuri de închisoare cu executare, cele mai grele pedepse fiind de 6 ani, 7 luni şi 5 ani, 6 luni. Există şi un record în materie de prejudicii aduse producătorilor de software din partea unei persoane fizice. Astfel, pentru distribuirea de mărfuri piratate, reprezentanţii BSA (Business Software Alliance) au formulat o plîngere şi au cerut despăgubiri de peste 1,7 milioane de euro de la o persoană din Bucureşti.

Principalele companii producătoare de software care au suferit prejudicii pe piaţa din România sînt Microsoft, Autodesk şi Adobe, a declarat în conferinţă reprezentantul BSA în România, avocat Magda Popescu. De altfel, acest top se regăseşte în foarte multe ţări de pe glob.

 

Call center “pirate”

Printre cazurile de societăţi cercetate de instituţiile abilitate, cel mai “interesant” este al unei multinaţionale cu sediul în Iaşi şi puncte de lucru în Bacău şi Oradea. Este vorba despre un call-center cu 725 de computere, autorităţile descoperind pe majoritatea computerelor software fără licenţă. Cazul e în curs de finalizare. Conform unui raport IDC, procentajul de software piratat a fost în scădere în 2007 cu un procent, însă pierderile cauzate de piraterie au crescut. în ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scăzut în România de la 73% la 68%, în timp ce pierderile cauzate de piraterie au crescut de la 49 milioane de dolari la suma de 151 milioane de dolari.

×
Subiecte în articol: IT software