x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Plasma poluatoare

Plasma poluatoare

de Alina Munteanu    |    21 Mai 2007   •   00:00
Plasma poluatoare

Subiectul schimbărilor climatice incinge spiritele oamenilor de ştiinţă. Ultimele pe lista cu poluatorii globali sunt... plasmele.

Subiectul schimbărilor climatice incinge spiritele oamenilor de ştiinţă. Ultimele pe lista cu poluatorii globali sunt... plasmele.

Dacă nimeni nu vrea să renunţe la maşini, spray-uri etc., ecologiştii s-au orientat in alte direcţii. Mai nou au descoperit lumea poluatoare a plasmelor. Profesorul Paul Ekins, co-director la Energy Research Center, in Marea Britanie (UKERC), studiază economia schimbării climatice şi este de părere că plasmele reprezintă o "povară pentru modificarea climatică". Acest lucru ar trebui să incurajeze crearea unor ecrane cu diodă, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, spune profesorul.

Â
Televizoarele cu plasmă, care sunt cu 50% mai mari decăt echivalentele lor CRT, consumă o cantitate mai mare de energie şi emit 400 de kilograme de dioxid de carbon intr-un an, faţă de 100 de kilograme, căt emite un monitor CRT.

Cercetătorii spun insă că o asemenea comparaţie este dificilă, din cauza diferenţelor de dimensiune intre plasme, CRT-uri şi LCD-uri.

Â

Â
POLITICĂ. Ecranele care folosesc tehnologie OLED au nevoie de mai puţină energie, insă anumite componente ale acestora au o durată limitată de viaţă.

Profesorul Ekins spune că ar dori să vadă că există taxe pentru instrumentele care consumă energie multă, intrucăt sunt defavorabile pentru climă. "Ar trebui să fie etichetate şi ar trebui să existe o politică detaliată de analiză, care, din căte ştiu eu, nu a fost realizată, pentru a determina care este cel mai bun mijloc pentru a impiedica creşterea numărului acestor produse şi pentru a dezvolta substitute favorabile climei", a explicat Ekins.

×
Subiecte în articol: IT