x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Poate Firefox să depăşească IE?

Poate Firefox să depăşească IE?

de Alexandru Radescu    |    05 Aug 2009   •   00:00
Poate Firefox să depăşească IE?

Pragul de un miliard de descărcări Firefox e deja istorie. Deşi abia a trecut o lu­nă de la lansarea versiunii 3.5, se aşteaptă cu nerăbdare versiunea 4.0.

În mai 2005, pentru a "sărbători" pra­gul de 50 de milioane de down­load-uri, Fundaţia Mozilla anunţa crearea a 50 de monede în ediţie limitată, care să fie distribuite celor care au poveşti intere­san­te despre modul în care au ajutat la răspândirea browser-ului Firefox.

La acea dată, Internet Explorer coborâse deja sub pragul de 90%, iar cei de la Mi­cro­soft pri­veau neputincioşi cum pierd din cota de piaţă în favoarea proiectului open source. Utilizatori de internet din toată lumea înţelegeau avantajale aduse de browser-ul Firefox, bucurându-se (nemascat) de faptul că scapă de "fai­moasele" turbu­len­ţe de securitate care bântuiau periodic IE. Deşi Firefox nu era perfect, îmbu­nă­tă­ţi­rile, noutăţile aveau ritm, culoare şi con­vingeau tot mai mulţi internauţi. To­tul curgea în favoarea celor de la Mozilla, be­neficiind de o anume antipatie faţă de cor­poraţia fondată şi condusă la acea vre­me de Bill Gates.


TIMPUL DE PARTEA CUI?
Deşi nimeni nu poate să conteste evo­luţia browser-ului celor de la Microsoft, un IE 8 fiind azi cu mult peste ce oferea prin 2004-2005 (din orice punct de ve­dere), din cota sa de piaţă a muşcat încontinuu Firefox-ul. Institutul de sondaje pe internet AT Internet Institute (ex-XiTi Monitor) indica faptul că, la sfârşitul anului trecut, 28% dintre accesările internetului în Europa se făceau prin interme­diul browser-ului Firefox. Procentul pentru ţara noastră era de 32,9%, fiind în primele zece ţări euro­pene din acest punct de vedere. Ţă­rile în care era cel mai folosit la acea dată erau Finlanda (45,4%) şi Slovenia (44,6%). Totuşi, continuă să persiste un mai vechi detaliu nu lipsit de importanţă: cota de piaţă a browser-ului Firefox este mai mare în timpul week-end-ului, atunci când accesul la internet se face de pe computerul personal.

Din toamnă vom avea noul sistem de operare Windows7. La presiunea oficia­li­tăţilor UE, Microsoft a hotărât să ofere cum­părătorilor, o dată cu noul SO, o listă de browsere pe care le pot instala. Şi, dacă ar putea să "bată" IE în Europa, atunci poate că Firefox ar putea să influenţeze şi marile pieţe din Asia şi America Latină.


MILIARDUL DEPĂŞIT
Numărul de un miliard de descărcări Firefox s-a referit la toate versiunile programului, de la lansarea sa în noiembrie 2004 (versiunea 1.0).  Datele se referă la toate versiunile Firefox lansate începând cu 2004 şi include şi utilizatori care au descărcat mai multe copii pentru computere diferite. În plus, datele includ şi actualizarea manuală a programului la cea mai nouă versiune, fără a aştepta descărcarea automată. În totalul descărcărilor nu sunt incluse actualizările automate ale Firefox.

Versiunea Firefox 3.5 este de peste două ori mai rapidă decât Firefox 3 şi de zece ori mai rapidă decât Firefox 2 (conform re­zultatelor unui test SunSpider pe o ma­şină Windows XP). Datele existente su­ge­rează că Firefox are actualmente o cotă de piaţă de 31% pe plan interna­ţio­nal, în condiţiile în care IE continuă să fie pe primul loc cu 60% cotă de piaţă.

×
Subiecte în articol: IT internet firefox browser