x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Printeaza-mi o bucata de tesut!

Printeaza-mi o bucata de tesut!

06 Dec 2004   •   00:00

Imprimantele cu cerneala pot fi folosite pentru a construi straturi de piele umana sau alte tesuturi. Intr-o buna zi, "printarea" ar putea deveni o metoda de vindecare a arsurilor sau chiar de constructie a unor organe artificiale.

MODEL. Cercetatorii Universitatii Carolina de Sud au modificat imprimantele Hewlett Packard si Canon pentru a "trage" cu jeturi de proteine in loc de jeturi de cerneala. In loc de hartie de imprimanta, tesuturile sunt "printate" pe un suport acoperit cu un gel special. Modelele mai vechi de imprimante sunt cele mai bune, pentru ca orificiile prin care tasneste jetul de cerneala sunt mai largi. In acest fel, scade riscul de a distruge celulele in timpul printarii, a explicat Vladimir Mironov, directorul Shared Tissue Engineering Laboratory.

ADIO, GREFE! Cercetarile in domeniul refacerii unei bucati de piele cu ajutorul imprimantei sunt inca la inceput. Totusi, cercetatorii viseaza ca vor reusi sa elimine grefele de piele si problemele postoperatorii inerente acestei metode chirurgicale.

In prezent, victimele arsurilor primesc grefe de piele prelevate din parti ale corpului neafectate de arsuri sau tesuturi crescute artificial in laborator. Grefele pot fi respinse de organismul victimei sau se pot micsora, provocand discomfort pacientului.

Pielea obtinuta cu ajutorul imprimantei se poate apropia foarte tare de tesutul uman. Este ca si cum ai "cultiva celule", iar calitatea tesutului va fi mai buna decat in cazul grefelor obtinute in prezent in laborator. (Cristian Ionita)

×
Subiecte în articol: IT