x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Proprietatea privată, la dispoziţia infrastructurii de comunicaţii

Proprietatea privată, la dispoziţia infrastructurii de comunicaţii

de Alexandru Radescu    |    18 Apr 2013   •   17:19
Proprietatea privată, la dispoziţia infrastructurii de comunicaţii
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Forma finală a Legii infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice lansează o serie de provocări la adresa "dialogului" între proprietatea privată şi furnizori. Astfel, în privinţa accesului pe proprietatea privată, proprietarul sau asociaţiile de proprietari nu au dreptul de a refuza accesul persoanelor împuternicite de furnizori, în cazul în care acesta se realizează în condiţiile stabilite prin contract sau prin hotărâre judecătorească.  Totuşi, efectuarea lucrărilor de acces pe proprietăţi trebuie să respecte cerinţele specifice de urbanism, de amenajare a teritoriului sau privind calitatea în construcţii ori a celor privind protecţia mediului, a sănătăţii, apărării, ordinii publice sau a siguranţei naţionale, pe care trebuie să le respecte activităţile ce se desfăşoară pe, deasupra, în sau sub imobilele în cauză.

De asemenea, Legea 154/2012 spune că accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii pe proprietatea publică sau privată se va putea face numai în urma încheierii unui contract, termenul maxim de negociere a acestuia fiind de două luni de la data primirii cererii de acces. În situaţia în care un astfel de contract nu se încheie în termenul menţionat, furnizorul se poate adresa instanţei competente, a precizat azi seful arbitrului telecom, Cătălin Marinescu, la o dezbatere pe acest subiect.

Amenzi pentru autorităţile publice
O altă prevedere a actului normativ prevede aplicarea de amenzi de până la 100.000 de lei dacă entităţile publice nu transmit ANCOM copii ale condiţiilor de acces pe proprietatea publică pentru furnizorii de reţele de comunicaţii.
“În plus, acordarea sau menţinerea de drepturi speciale ori exclusive pentru instalarea sau furnizarea de reţele de comunicaţii este interzisă, iar dacă în urma negocierii într-un contract se oferă condiţii mai favorabile unui furnizor, atunci entităţile publice trebuie să ofere aceste condiţii tuturor celorlalţi furnizori", a arătat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
O altă prevedere importantă este aceea că autorităţile publice sunt obligate să modifice, la solicitarea furnizorilor, toate contractele încheiate anterior intrării în vigoare a Legii 154/2012.

×