x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Radiocom, marele câştigător la licitaţia pentru televiziune digitală

Radiocom, marele câştigător la licitaţia pentru televiziune digitală

10 Iun 2014   •   17:01
 Radiocom, marele câştigător la licitaţia pentru televiziune digitală

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA a câştigat trei multiplexuri de televiziune digitală terestră contra sumei de 1,02 milioane de euro reprezentând taxa de licenţă, a anunţat azi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii , Cătălin Marinescu, într-o conferinţă de presă.

'Compania a câştigat multiplexul acordat condiţionat 'free to air' şi alte două multiplexuri din banda UHF 2 şi 4, iar preţul adjudecat a fost de 1,02 milioane de euro. Taxa de licenţă trebuie achitată în următoarele 90 de zile calendaristice, iar licenţele sunt acordate pentru o perioadă de 10 ani. Acestea vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015', a spus Marinescu.

Acesta a precizat după ce se va plăti taxa de licenţă se vor înmâna cele trei licenţe, iar ulterior se va organiza o nouă licitaţie pentru celelalte două multiplexuri.

'Vom organiza cât de repede posibil, în cursul acestei veri, o consultare publică cu privire la cele două multiplexuri neadjudecate şi cu procedura privind atribuirea multiplexurilor regionale şi locale, iar în cursul acestei toamne vom organiza licitaţia pentru acordarea multiplexurilor disponibile, respectiv cele două naţionale şi cele regionale şi locale', a explicat şeful ANCOM, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, prin acordarea celor trei multiplexuri de televiziune digitală terestră populaţia trebuie să ştie că mai există o platformă prin care se pot informa despre programele TV digitale, pe lângă cele existente, respectiv prin cablu şi satelit. 'Sperăm ca prin ofertele pe care le va face. operatorul de multiplex să concureze spre beneficiul utilizatorilor finali acele platforme. Noile licenţe vor intra în vigoare când transmisia analogică va fi închisă la 17 iunie 2015', a subliniat preşedintele ANCOM.

Obiectivele licitaţiei de acordare a multiplexurilor de televiziune digitală terestră au fost de a asigura condiţiile optime pentru asigurarea tranziţiei complete şi efective la serviciile de televiziune digitale terestră până la 17 iunie 2015, optimizarea utilizării resurselor de spectru, asigurarea condiţiilor pentru dezvoltarea unui mediu concurenţial propice investiţiilor în reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice, implementarea flexibilă a noilor servicii de televiziune digitală terestră şi derularea procesului în condiţiile de transparenţa şi obiectivitate.

'S-au licitat 5 multiplexuri în standardul DVB-T2, din care 4 în banda UHF, din care unul condiţionat, şi unul în banda VHF. Licitaţia a început în 27 martie prin punerea la vânzarea a caietului de sarcini, acestea fiind achiziţionate de 7 companii. Ofertele s-au depus până pe 8 mai de două companii RCS&RDS şi de SN Radiocomunicaţii. (...) au fost două runde primare cu cele două companii şi una suplimentară pe 6 iunie, iar runda de alocare a fost pe 10 iunie. (...) Nu vedem la aceste moment un motiv pentru care să apară contestaţii. Companiile puteau face contestaţii şi pe parcursul derulării procedurii şi nu au fost făcute', a adăugat Marinescu.

Cele 7 companii care au cumpărat caietul de sarcini au fost SN Radiocomunicaţii, societatea 2K Telecom, Ericsson Telecommunication România SRL, RCS&RDS SA, Pro TV SA, Media Sat SRL, Antena TV Grup SA. 

În cadrul licitaţiei de televiziune digitală organizată de ANCOM au fost disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite 'free to air', în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit strategiei elaborate de Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. 

Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca, până la 1 mai 2017, să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifiziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

×