x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget RAPORT - Reciclarea este un mister naţional

RAPORT - Reciclarea este un mister naţional

de Alexandru Radescu    |    07 Noi 2008   •   00:00
RAPORT - Reciclarea este un mister naţional

Mai mult de un sfert dintre românii care locuiesc la oraş deţin în gospodărie echipamente electrice sau electronice nefuncţionale. Majoritatea (68%) pentru că nu ştiu ce să facă cu acestea, iar restul (32%) pentru că intenţionează să le repare.



Potrivit unui studiu comandat de asociaţia Eco Tic, majoritatea românilor care locuiesc la oraş deţine televizoare şi maşină de spălat mai vechi de cinci ani, dar îşi schimbă des telefonul mobil. Potrivit cercetării, durata de folosinţă intenţionată pentru majoritatea echipamentelor electronice se întinde până la epuizarea tehnică. Dacă hota (9%) şi maşina de spălat vase (6,2%) sunt “rarităţile” din bucătăriile orăşenilor, pentru baie, produsele din această categorie sunt reprezentate de aparatul electric de ras (28%) şi periuţa de dinţi electrică (22%). În ceea ce priveşte repartiţia regională a anumitor produse de igienă personală, Moldova este cel mai slab reprezentată la capitolul “aparat epilator”, în timp ce bucureştenii sunt cei mai pasionaţi de periuţa de dinţi electrică. Consumatorii români care doresc sa afle informaţii privind echipamentele electrice şi electronice apelează cel mai des la internet (48%) şi televizor (31%). Folosirea Internetului pentru informare este firească în condiţiile în care regăsim oferta magazinelor, precum şi detalii de preţ şi caracteristici tehnice. Pe de altă parte, pe forumuri sau site-uri personale putem afla părerile altora în legătură cu un anumit produs. Cercetarea de piaţă a fost realizată de firma Daedalus Millward Brown pe un eşantion de 1.002 persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani. Sondajul a fost realizat între 2 şi 14 octombrie, în oraşe cu peste 50.000 de locuitori.

NEINFORMAŢI
Potrivit studiului citat, nivelul de informare al populaţiei în legătură cu organizaţiile specializate în reciclarea echipamentelor electrice şi electronice este foarte scăzut. Astfel, peste 78% din populaţie nu ştie să dea exemple de astfel de organizaţii. În acelaşi timp, respondenţii nu ştiu de existenţa unor amenzi în cazul aruncării deşeurilor electrice şi electronice în altă parte decât locurile special amenajate. De asemenea, printre motivele care i-ar determina să renunţe la echipamentele nefuncţionale din gospodărie se numără acordarea unei reduceri la achiziţia unui produs nou, însă şi preluarea celor nefuncţionale din faţa locuinţei.

Buy-back: produse noi pe vechituri

Preşedintele Eco Tic, Valentin Negoiţă, a mai anunţat, în timpul conferinţei, că asociaţia a încheiat un contract cu două lanţuri de magazine cu produse electrocasnice pe principiul “buy-back”, respectiv Altex şi Flanco. Acest lucru presupune că românii care au produse electrice sau electronice stricate le pot aduce la unul din magazine şi primesc o reducere de preţ de aproximativ 15% la achiziţionarea unuia nou, indiferent de marcă sau vechime, dar din aceeaşi gamă. Potrivit reprezentanţilor Flanco, este vorba de un proiect pilot desfăşurat în perioada 3-23 noiembrie şi vizează doar computerele vechi, fie şi stricate (unitatea centrală). Reducerea care se aplică este de 10% şi cumpărătorii pot alege între două tipuri de configuraţii, computere cu preţuri de 850 lei şi 1.250 lei. Dacă va avea succes, proiectul va continua şi va fi extinsă gama de produse IT.

Pentru mai multe detalii despre raport descărcaţi fişierul power point aici.

×
Subiecte în articol: IT