x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roaming la altitudine

Roaming la altitudine

de Alexandru Radescu    |    08 Apr 2008   •   00:00
Roaming la altitudine
Sursa foto: stockexpertcom /

Ţările UE au la dispoziţie şase luni pentru a se conforma noilor reguli privind utilizarea telefoanelor mobile la bordul avioanelor. ANRCTI a autorizat deja un operator pentru furnizarea de comunicaţii mobile în aeronave.

Ţările UE au la dispoziţie şase luni pentru a se conforma noilor reguli privind utilizarea telefoanelor mobile la bordul avioanelor. ANRCTI a autorizat deja un operator pentru furnizarea de comunicaţii mobile în aeronave.

 

Comisia Europeană a introdus un set de reguli prin care stabileşte condiţii uni­ta­re de utilizare a serviciilor de telefonie mobilă la bordul avioanelor în UE. Utilizarea serviciilor de telefonie pe timpul zborurilor presupune existenţa la bordul aerona­velor a unei staţii de bază la care se conectează terminalul şi care face apoi legătura prin satelit cu reţelele te­restre de telefonie mobilă. “Acum ne aşteptăm ca operatorii de telefonie mobilă să fie transparenţi şi inovativi în stabilirea preţurilor”, a spus comisarul european Viviane Reding. Echipajul are posibilitatea să oprească oricînd folosirea sa. În ceea ce priveşte condiţiile de licen­ţi­e­re, Bruxellesul intenţionează să per­mită pe viitor companiilor aeriene să ceară ţărilor în care sînt înregistrate obţinerea unei licenţe pentru spaţiul UE. În prezent, o dată ce ope­ratorul de comunicaţii primeşte autorizaţie într-o ţară, urmează dis­cuţiile cu Autoritatea Aeronautică pentru amplasarea echipamentelor.

 

ROMÂNIA. ANRCTI a acordat o licenţă de şase luni operatorului norvegian AeroMobile începînd de la data de 1 februarie. În ceea ce priveşte celălalt operator care asi­gură comunicaţii mobile la bordul avioanelor, OnAir, dosarul acestuia încă nu este complet pentru a primi licenţa din partea ANRCTI. Acelaşi OnAir furnizează pentru AirFrance cel mai complet serviciu de comunicaţii mobile (voce, SMS, e-mail cu ataşamente) disponibil pe aeronave Airbus A318, în interiorul spaţiului european. La 20 martie, Emirates Airline şi operatorul scandinav Telenor au anunţat prima convorbire la telefon mobil, pe linia Dubai – Casablanca, zborul EK751. În acest caz s-a folosit serviciul dezvoltat de AeroMobile.


alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT