x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Robot-colibri

Robot-colibri

29 Dec 2009   •   00:00
Robot-colibri
Sursa foto: /AFP Photo

Un cercetător japonez a dezvoltat un "robot-colibri", controlat de la distanţă prin raze infraroşii.



Hiroshi Liu, cercetător la Universitatea Chiba, din apropiere de Tokyo, a conceput prototipul acestui "robot-colibri", echipat cu un motor minuscul şi cu patru aripi, care bat de 30 de ori pe secundă.

Acest robot cu o lungime de 10 cm, comparabilă cu a multor specii de păsări colibri, este controlat de la distanţă prin raze infraroşii, poate să urce sau să coboare, să întoarcă la stânga sau la dreapta, în funcţie de comenzile primite.

Fiind foarte uşor - 2,6 grame - robotul poate să ia viraje strânse în aer şi este chiar mai uşor de manevrat decât un elicopter, potrivit declaraţiei inventatorului său.

"Este mai uşor să concepi un robot de talie mare. Să faci unul în miniatură este complicat, e nevoie de multe competenţe, în special în domeniul ingineriei materialelor", a declarat Hiroshi Liu, citat de AFP.

Pentru acest om de ştiinţă nipon, "etapa următoare constă în zborul pe loc al aparatului", de care sunt capabile adevăratele păsări colibri. Hiroshi Liu intenţionează să ataşeze la bordul acestui robot miniatural şi o cameră video, înainte de anul 2011, deoarece acest detaliu tehnic va impulsiona considerabil comercializarea lui.

×
Subiecte în articol: redactie