x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Roboteii humanoizi pot sa faca jogging

Roboteii humanoizi pot sa faca jogging

17 Dec 2004   •   00:00

Producatorul japonez Honda a prezentat ultimele imbunatatiri aduse robotului humanoid ASIMO: alearga cu 3 km/ora, este mai inalt cu 10 cm si are 2 kg in plus.


ALEXANDRU RADESCU

PARTENER. Nu va mai trece mult pana ce atletii se vor antrena pe piste cu roboti
Dezvoltarea robotilor humanoizi face pasi rapizi. La propriu, de vreme ce "samuraiul" ASIMO (Advanced step in Innovative Mobility) a invatat sa alerge. Acum "prinde" 3 km/h (fata de 1,6 km/ora pana in prezent), o viteza de patru ori mai mare decat Qrio (primul robotel capabil sa alerge, prezentat anul trecut de Sony). Dupa cum se arata intr-un material International Herald Tribune, varianta electronica, pentru inceput, reprezentantii Honda si-au propus de la ASIMO (inaltimea actuala 130 cm) sa-l foloseasca in birourile lor, la "carat" pachete de la o sectie la alta.

"Noul" ASIMO este dotat cu senzori prin care poate sa mearga (destul de incet, pe moment) "de mana" cu o persoana. Inginerii considera acest lucru foarte important in dezvoltarea tehnologica prin care un robot va putea merge "normal" cu stapanul sau, la plimbare, tinandu-se de mana. Printre proiectele Honda legate de robotii humanoizi este si acela de a-i putea face capabili sa ingrijeasca persoane varstnice. Pana una, alta, Honda a reusit sa inchirieze versiuni mai vechi ASIMO ca ghid in muzee (19.000 de dolari pe zi).

La ora actuala, ASIMO poate sa urce si sa coboare scari, stie sa-si faca drum printre diverse obstacole (fie ele in miscare), este "educat" sa intinda mana la salut si poate sa raspunda la 50 de fraze in limba japoneza. ASIMO este deja o vedeta internationala si se "bucura" de avantaje la care multe persoane ravnesc. Astfel, robotelul a participat la un dineu oficial in Cehia, calatorind impreuna cu prim-ministrul Japoniei.

.

.

.

.

I-FOOT
Click pentru a mari imaginea
Competitia tehnologica intre companiile japoneze este binecunoscuta, nici o "inventie" a unui jucator din domeniu nu ramane fara "raspuns". Pana la prima ora de "jogging public" a lui ASIMO, Toyota a prezentat la inceputul lunii "i-foot", masinaria "plimbareata" controlata de om. I-foot cantareste 200 kg, are o inaltime de 2,36 m si se deplaseaza cu 1,35 km/h. Este controlat printr-un joystick, dintr-o cabina in forma de ou.

.

.

×
Subiecte în articol: IT asimo