x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Robotul, viitorul membru al familiei

Robotul, viitorul membru al familiei

25 Oct 2004   •   00:00

Conform unui studiu, pana la sfarsitul lui 2007, in lume vor exista peste 4 milioane de roboti domestici. Raportul a fost realizat de Organizatia Natiunilor Unite si Federatia Internationala de Robotica.

ALEXANDRU RADESCU

In prezent, in lume exista putin peste 600.000 de roboti domestici, doua treimi dintre aceste "masinarii inteligente" fiind achizitionate in 2003, se arata in raportul anual al ONU, "World Robotics". In majoritatea cazurilor este vorba de roboti folositi la curatenie, cum ar fi "robotii aspirator", gen Roomba sau Trilobit (desi exista destul scepticism din partea publicului in achizitionarea acestui gen de produse, declara producatorii). Dupa cum se mai precizeaza in raport, vor creste vanzarile la robotii folositi pentru curatarea piscinelor sau spalarea geamurilor. In ultimul an insa, companii asiatice s-au intrecut in a scoate cat mai multe modele de robotei (unii humanoizi), destinati locuintei. Ultimul pe lista este IROBi, creat de coreenii de la Yujin Robotics, un model capabil sa pazeasca locuinta, sa distreze membrii familiei (canta, danseaza). Acelasi IROBI poate indeplini si functia de "organizer", tine o agenda pentru toti membrii familiei. Conform studiului ONU, pana in 2007 vor fi 2,5 milioane de "roboti-companioni", fata de un total de 137.000, cati sunt in prezent. Se poate vorbi acum de o adevarata "Aibo-mania" (robotul-catel creat de Sony), capabil sa joace si fotbal, fanii organizand adevarate campionate cu aceste modele.

INDUSTRIA ROBOTIZATA. Lasand la o parte functia de divertisment a roboteilor, rolul important al acestora sta in utilizarea in scopuri industriale, in cercetare stiintifica si medicala sau misiuni militare, asa cum se intampla cu R2D2, folosit de armata americana in Irak pentru a depista si anihila mine antitanc. Japonia ramane in continuare tara "cea mai robotizata", totalizand 400.000 de roboti industriali.

La sfarsitul lui 2003, tarile din UE contabilizau 250.000 de roboti, cei mai multi fiind in Germania, Italia si Franta. In SUA sunt inregistrati 112.000 de roboti industriali, cererile de achizitii ale companiilor crescand cu 28% anul trecut. In ceea ce priveste preturile, un robot vandut in 2003 a fost de patru ori mai ieftin decat in 1990, se mai arata in raportul ONU. Se estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2007 numarul robotilor industriali va trece de un milion, fata de 800.000, cati sunt in prezent la nivel mondial.

ATENTIE

La Universitatea americana "Carneggie Melon" a fost creata in 2003 "The Robot Hall of Fame" cu scopul declarat de a atrage atentia asupra contributiei robotilor in activitatile omului. Este vorba de robotii din lumea stiintei care au indeplinit sau indeplinesc activitatile pentru care au fost creati, dar si de "robotii SF", cei din lumea fictiunii, care au inspirat oamenii de stiinta sa creeze roboti pentru lumea industriala, dar si pentru cea "casnica" sau de divertisment. Anul acesta au intrat in "The Robot Hall of Fame": Asimo, Shakey, Astroboy, C3PO si Robby.

NOUTATE

Cu cateva luni in urma, Mitsubishi Heavy Industries Ltd, Fujitsu si Sony Corporation au dezvaluit o tehnologie care permite controlul a patru roboti total diferiti dintr-un singur punct, folosind un protocol de retea. Practic, minicomputerele din "capul" roboteilor au fost controlate de la o singura telecomanda. Evenimentul a fost important pentru ca robotii produsi de companii diferite, fara nici o intentie initiala de a fi facuti compatibili, au "colaborat" pentru prima data. Va mai amintiti de Terminator? Cam asa incepea povestea filmului…

×
Subiecte în articol: IT roboti