Că suntem o ţară a contrastelor o remarcau cu umor, ironie, stil şi oaspeţii străinii din timpul lui Carol I, dar şi cei care trăgeau la Capşa pe vremea lui Carol al II-lea. Astăzi, Eurostat-ul ne arată că 40% dintre români nu au toaletă conectată la sistemul de canalizare, cam acelaşi procent fiind şI în dreptul celor care nu dispun de baie sau duş. Pe de altă parte, producătorii de maşini de lux/de top bifează “foarte bine”. Suntem codaşii Europei la acces/utilizare internet, dar reţelele noastre sunt cam cele mai performante, unde mai pui că dispunem de centre de monitorizare alte altor reţele telecom din Europa. Din acest peisaj al paradoxurilor nu puteau să lipsească telefoanele mobile de top. Tot ceea ce înseamnă vârf de gamă la fiecare producător, intră acum în oferta operatorilor. Iar noutatea zilei vine de la LG, coreenii lansând azi oficial în România Optimus G, un smartphone care funcţionează şI în reţea 4G, cu procesor Quad-core, cameră foto de 13MP, Android v4.0.4 (şI posibilitatea de up-grade (Jelly Bean), ecran True HD-IPS de 4,7 inci şi preţ la liber de 500 euro (exclusiv la Orange).
De asemenea, se remarcă un up-grade al funcţiei Qslide (prin care utilizatorii pot să utilizeze mai multe aplicaţii în acelaşi timp, ca straturi transparente pe ecran, faţă de ferestrele poziţionate alăturat). Iar cu “Dual Screen Dual Play” se poate vizualiza aceeaşi imagine atât pe ecranul smartphone-ului cât şi pe ecranul televizorului.
Concurenţa
Săptămâna trecută a fost prezentat oficial în România nava amiral de la HTC, modelul One. Acest smartphone “de metal”, va intra în oferta operatorilor din a doua parte a lunii aprilie. În ceea ce priveşte noua senzaţie de la Sony, Xperia Z, smartphone-ul “cioplit în sticlă” va fi disponibil în oferta operatorilor de săptămâna viitoare (la liber, preţul va fi de 575 euro).
Chiar dacă piaţa este dominată de SO Android, există încă şI noutăţi interesante de la alte platforme. Blackberry Z10 (disponibil la operatori de săptămâna viitoare), Nokia Lumia 920 sau Nexus 4 (600 de euro, respectiv 460 de euro, la liber, la Vodafone).
Vânzări în creştere
Din informaţiile furnizate de operatorii mobili, piaţa din România a “înghiţit” anul trecut până la 3 milioane de telefoane mobile, creşterea pieţei (în valoare şi volum) datorându-se cererii crescute de smartphone-uri. Pentru 2013, din estimările jucătorilor locali rezultă că smartphone-urile vor reprezenta 30-40% din volumul total al telefoanelor vândute pe o piaţă în stagnare. Accelerarea este datorată şi lansării serviciilor 4G. Vodafone şI Orange şi-au lansat, comercial, reţelele LTE, în timp ce Cosmote a promis pentru sfârşitul lunii aprilie.