x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Smecheri - Hackeri rusi versus australieni

Smecheri - Hackeri rusi versus australieni

04 Noi 2004   •   00:00

Ultimul meci intre cyber-teparii rusi si studentii australieni s-a incheiat cu un rezultat financiar usturator pentru cateva sute de prea-creduli australieni.

Din combinatia spammer-hacker s-a ivit un nou "rechin" al retelelor, dar mai ales al conturilor de pretutindeni. Cativa cyber-infractori rusi s-au apucar sa le trimita australienilor invitatii la un curs online de doua saptamani. Era vorba de un program de initiere in tainele serviciilor financiare, urmand ca "performerii cursurilor" sa lucreze pentru Credit Suisse Group. Cel putin asa suna anuntul, in care se mai spunea si faptul ca e vorba de un program gratuit. Si asa s-au inscris cateva sute de cursanti.

TEAPA. In a doua saptamana de cursuri, studentii au fost rugati sa "cotizeze" cu anumite sume, "ca parte dintr-un exercitiu", bani care erau transferati intr-un cont, dupa cum se arata intr-un material CNet. Site-ul prin care se realiza intreaga frauda a fost inchis de expertii in informatica de la Sophos, dar nu inainte ca teparii rusi sa-i invete o lectie dura pe studentii australieni. Site-ul cu pricina era gazduit pe o adresa .de, fiind cumparat cu o carte de credit germana, despre care se crede ca fusese furata de cyber-infractorii rusi. "Scammer-ii sunt din ce in ce mai sofisticati in modul in care incearca sa fure bani de la utilizatori inocenti ai Internetului. De obicei, spam-ul este legat de Viagra si Rolex, dar in ceea ce-i priveste pe spammer-ii rusi, incep sa se specializeze pe oportunitati de afaceri si cursuri de pregatire", declara expertii Sophos. (Alexandru Radescu)

×
Subiecte în articol: IT