x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Soft romanesc pentru roboti

Soft romanesc pentru roboti

de Alexandru Radescu    |    28 Iul 2005   •   00:00
Soft romanesc pentru roboti

Inginerul Sebastian Marian este singurul roman participant la Campionatul Mondial de Fotbal pentru Roboti din Japonia.

"OXSY" este numele singurei echipe din Romania participanta la Campionatul Mondial de fotbal al robotilor, desfasurat in Japonia. Proiectul software apartine sibianului Sebastian Marian si este la a treia participare consecutiva. Orasul japonez Osaka a gazduit recent a VII-a editie a "RoboCup", Campionatul Mondial de Fotbal al Robotilor. Au fot prezente peste 300 de echipe. Pentru a treia oara consecutiv, intre participanti se regaseste "echipa" romaneasca OXSY, dezvoltata de programatorul sibian Sebastian Marian, in varsta de 27 de ani.

"Este proiectul meu de diploma din 2002, pe care l-am imbunatatit", ne-a declarat Sebastian. "Daca anul trecut, la editia de la Lisabona, am obtinut locul al XI-lea, acum am iesit pe pozitia a VIII-a". "Echipa" romaneasca reprezinta de fapt un software pentru "echipe de roboti simulati prin intermediul computerului". In cadrul competitiei rezervate "simularilor 2D" (17 echipe), OXSY a trecut prin calificari si grupe, invingand echipe din Olanda, China, Iran fiind eliminata insa in sferturi de o echipa tot din Iran, RoboSina. De mentionat ca intr-unul din meciurile din grupe, OXSY a remizat cu "Brainstormers" (Germania) echipa care avea sa castige editia din acest an.

"Echipa OXSY a inregistrat un progres vizibil raportat la nivelul echipei cu care am participat anul trecut la Lisabona", afirma programatorul roman. Diferenta s-a putut observa in cadrul mai multor meciuri test intre echipa Oxsy2005 si Oxsy2004, meciuri castigate in majoritate de Oxsy2005, cu diferente de scor impresionante.

AMENINTAREA ROBOTILOR. In cadrul acestei competitii se incearca simularea unui joc de fotbal, scopul final declarat fiind dezvoltarea unei echipe de roboti humanoizi autonomi, care sa castige pana in anul 2050, un meci desfasurat dupa regulile FIFA cu recenta campioana mondiala la fotbal.

"Parerea mea este ca robotii vor avea aceasta echipa mult mai devreme de 2050", spune Sebastian Marian. "Ce a am vazut acolo este oarecum «infricosator». Sebastian considera ca «dezvoltarea» robotilor e legata de de soft si durata de viata a bateriilor."

SIMULATION SOCCER LEAGUE. "Simulation Soccer League" este una din cele 11 ligi actuale ale competitiei RoboCup si este liga in care nu exista roboti adevarati, insa spectatorii pot urmari actiunea pe un ecran mare ce arata ca un joc de computer urias. Aceasta liga este alcatuita din jucatori (agenti) care se pot deplasa in mod independent pe o suprafata virtuala proiectata de un computer. Echipele sunt alcatuite din 11 jucatori virtuali care joaca intre ei, in timp ce un computer cu rol de simulator furnizeaza o serie de senzori si stimuli similari celor reali care determina actiunilor robotilor fotbalisti. Fiecare agent presupune un proces separat care trimite comenzi de comunicare si miscare catre server, comenzi prin care indica jucatorul pe care il reprezinta si primeste inapoi informatii despre starea in care se gaseste respectivul jucator, inclusiv informatii privind observatii senzoriale despre mediul inconjurator. Pentru mai multe detalii despre intreaga competitie, precum si imagini din meciuri puteti gasi la adresa: http://staff.science.uva.nl/˜jellekok/robocup/rc05 .

PROIECT INTERNATIONAL. RoboCup este un proiect international in domeniul roboticii si al calculatoarelor ce are ca scop promovarea sistemelor de inteligenta artificiala in intreaga lume, intr-o gama larga de tehnologii de ultima ora, ce pot fi integrate si examinate. RoboCup a ales jocul de fotbal ca subiect de cercetare. Ideea de baza a acestui efort conjugat e de a dezvolta sisteme computerizate capabile sa presteze diferite sarcini specifice oamenilor.

SPERANTA


"Speranta mea este ca intr-o zi, prin rezultatele obtinute, atat firmele din Romania, cat mai ales universitatile din domeniu ar putea deveni interesate sa investeasca intr-un program de cercetare de acest gen"
Ing. Sebastian Marian fondator echipa OXSY

×
Subiecte în articol: IT echipa