Romania apare pe lista tarilor care nu reusesc sa controleze pirateria informatica si sa protejeze drepturile de autor. Nimic nou sub soare, numai ca acest fapt poate avea repercusiuni economice.
Cateva organizatii internationale ce au ca scop combaterea pirateriei s-au aliat pentru a alcatui lista tarilor cu probleme legate de protectia proprietatii intelectuale. Au fost identificate 67 de state care nu-si respecta obligatia de a proteja eficient proprietatea intelectuala si de a-i prinde pe cei care o incalca. Evident, Romania este pe lista, dar nu tine capul de afis. CATEGORII. In functie de gravitatea situatiei, tarile au fost impartite pe categorii. Primele trei sunt Priority Foreign Country - "titlu" ce ii revine Rusiei, Priority Watch List - ce contine 15 state si Watch List - categorie pe care Romania o imparte cu alte 28 de state, printre care Bulgaria, Ungaria, Serbia si Italia. Business Software Alliance (BSA) si International Intellectual Property Alliance (IIPA) au alcatuit lista impreuna cu autoritatile americane. Evident, nu este facuta doar pentru a arata cu degetul pe unii sau pe altii. Producatorii de software din intreaga lume o consulta atunci cand vor sa-si extinda afacerile pe o piata. PROTECTIE. IIPA este o organizatie internationala care are ca scop protectia dreptului de proprietate intelectuala. Business Software Alliance reprezinta marii producatori de software si ii urmareste in justitie pe cei prinsi ca le folosesc produsele fara licenta. Raportul contine cele mai mari probleme cu care se pot confruta companiile daca vor incerca sa vanda programe cu licenta in cutare sau cutare zona. In Romania, Raiul pe pamant.Citește pe Antena3.ro
REZOLVARE
|
Potrivit reprezentantilor Business Software Alliance, autoritatile ar trebui sa ia cateva masuri pentru a reduce pirateria. In primul rand, ar trebui sa prinda pestii cei mari (cei care fac bani grei din astfel de activitati). Apoi ar trebui sa se opreasca vanzarea computerelor cu software piratat deja instalat. O alta problema ar fi simplificarea procedurilor legale pentru efectuarea controalelor legate de piraterie. "Autoritatile romane au demonstrat o implicare deosebita in acest domeniu si speram ca rezultatele acestei implicari reale in problema drepturilor de autor si a drepturilor conexe sa se reflecte in eliminarea Romanei de pe Watch List", ne-a declarat Magda Popescu, reprezentantul BSA Romania.
|