x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Stampila MATRIX

Stampila MATRIX

21 Iul 2004   •   00:00

Un nou scandal zguduie SUA, o data cu achizitionarea de catre un grup editorial al companiei care administreaza baza federala de date cu privire la criminalitate si terorism.

ALEXANDRU RADESCU

Este mai putin important daca filmul inspira realitatea sau invers. Ceea ce conteaza este faptul ca MATRIX exista si este chiar un proiect in care guvernul american baga multi bani. Are si un site propriu: www.matrix-at.org si este vorba de Schimbul Federal de Informatii Antiterorism (Multistate Anti-Terrorism Information Exchange).

Aceasta uriasa baza de date a combinat informatii legate de posesorii de autovehicule, cei cu brevet de pilot, dosare penale, etnie cu informatiile din baza comerciala de date a companiei Seisint Inc. Inca un amanunt, Seisint este de fapt parintele tehnologico-software al MATRIX. Saptamana trecuta, Seisint Inc a fost cumparata de gigantul Reed Elsevier, editor de publicatii si furnizor de informatii si baze de date pentru lumea juridica, a stiintei, a medicinii, a educatiei, a afacerilor. Problema este ca in acest concern este o uriasa cantitate de informatie personala din partea clientilor din lumea intreaga. Multi se tem ca MATRIX ar putea "atrage" si informatii din Reed Elesevier.

PROTESTE VECHI. Inca din 2003, mai multe organizatii care lupta pentru libertatile cetatenilor americani, printre care ACLU (American Civil Liberties Union), prezinta pericolele reprezentate de infiintarea MATRIX. Iar protestele nu erau legate neaparat de o uriasa cantitate de informatii centralizate, cat de un anumit chestionar. Este vorba de "cat-ul" de terorism al fiecarui cetatean. Raspunsurile la chestionarul respectiv (pe care puteti sa-l studiati cu Acrobat Reader, la adresa www.aclu.org) sunt gestionate de un calculator care, pe baza raspunsurilor stranse, poate sa dea un verdict asupra "potentialului terorist" al fiecarei persoane. Conform unor date din mai 2003, calculatoarele Seisint prezentau o cifra de 120.000 de "profile de teroristi" pe teritoriul SUA.

ACHIZITIE DE "VALOARE". Chiar in ziua in care unii mai sarbatoreau "Caderea Bastiliei", agentiile de presa anuntau o achizitie de foarte multe milioane de dolari. Astfel, grupul de edituri anglo-olandez Reed Elsevier achizitiona cu suma de 775 milioane de dolari Seisint Inc, afacerea fiind realizata prin intermediul LexisNexis, filiala Reed. Din acest moment, protestele multor ONG-uri americane au revenit in actualitate, argumentand posibilul flux informational inspre MATRIX.

REFORME

Initial, proiectul a primit din partea autoritatilor americane suma de 12 milioane de dolari, baza de date fiind furnizata de 13 state. In clipa in care s-a precizat faptul ca toate informatiile vor intra in supercomputerele de la Seisint, MATRIX a ramas doar cu cinci state: Connecticut, Florida, Michigan, Ohio si Pennsylvania. Ca urmare a scandalurilor iscate, au mai aparut modificari in sistem: fiecare stat isi va pastra baza de date, calculatorul nemaicautand la "comun".
×
Subiecte în articol: IT matrix