RAPORT ● Telefonia şi internetul din casele europenilor
Tot mai mulţi europeni îşi folosesc calculatorul de acasă pentru
convorbiri telefonice. Un sfert din cetăţenii UE a "expulzat" din
locuinţe linia telefonică fixă, în favoarea mobilului. Totuşi,
problemele tehnice abundă în reţelele mobilelor iar ISP-ştii nu se
grăbesc să răspundă la problemele clienţilor.
RAPORT ● Telefonia şi internetul din casele europenilor
Tot mai mulţi europeni îşi folosesc calculatorul de acasă pentru convorbiri telefonice. Un sfert din cetăţenii UE a "expulzat" din locuinţe linia telefonică fixă, în favoarea mobilului. Totuşi, problemele tehnice abundă în reţelele mobilelor iar ISP-ştii nu se grăbesc să răspundă la problemele clienţilor.
În aprope un sfert din locuinţele UE s-a renunţat la telefonia fixă, în favoarea telefoniei mobile. Aşa reiese dintr-un raport UE în care se precizează că procentul celor care au renunţat la cablurile telefonice de acasă este mai mare în rîndul noilor ţări membre (39%) decît la cele din "grupa" EU 15 (20%), cu excepţia Finlandei (61%) şi Portugaliei (48%).
De asemenea, pentru 22% dintre cetăţenii UE, computerul de acasă este folosit şi pentru convorbiri. Media europeană este depăşită în Letonia (58%), Lituania (51%), Cehia (50%), Polonia (49%) şi Bulgaria (46%). Alte date din raport arată că 29% din utilizatorii individuali au cumpărat două sau mai multe servicii de la un singur furnizor (o creştere anuală de 9%), pachetul telefonie fixă-internet fiind cel mai des întîlnit în casele europenilor.
Problemele utilizatorilor. Întreruperea convorbirilor telefonice, în reţelele mobile, este o problemă cu care se confruntă din cînd în cînd aproape o treime din utilizatorii europeni. De asemenea, un client din patru nu reuşeşte întotdeauna să se conecteze la reţea atunci cînd vrea să iniţieze un apel. În ceea ce priveşte serviciile de internet, 20% dintre utilizatorii individuali întîmpină dificultăţi în contactarea ISP-itului atunci cînd au probleme tehnice.
Sondajul a fost efectuat în perioada noiembrie-decembrie 2007, pe un eşantion de 27.000 de respondenţi din 27 de ţări.
Situaţie
Aproximativ jumătate din locuinţele europenilor sînt conectate la internet (49%) iar procentul conexiunilor broadband este în creştere anuală de 8%, ajungînd la o medie UE de 36%. În majoritatea cazurilor este vorba de ADSL (59%). În cazul celor care au internet acasă, principalul motiv invocat este acela al lipsei de interes (jumătate dintre respondenţi). Legat de recepţionarea serviciilor de televiziune, aceasta se face prin mai mult de o soluţie tehnologică într-o locuinţă din zece (cablu, satelit, internet). Procentul este mai mare în Franţa (25%), Marea Britanie (22%). Principalele greutăţi întîmpinate de sectorul de comerţ electronic în UE sînt lipsa conexiunilor la internet, motiv menţionat de 31% dintre europeni, dar şi insuficienta încredere a consumatorilor în retaileri din altă ţară decît a lor.Citește pe Antena3.ro