x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Statul doreşte să vândă acţiunile deţinute la Romtelecom

Statul doreşte să vândă acţiunile deţinute la Romtelecom

26 Noi 2010   •   14:02
Statul doreşte să vândă acţiunile deţinute la Romtelecom
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

139526-vreme.jpgPachetul de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom este evaluat la un miliard de euro, sumă pe care Ministerul Comunicaţiilor se aşteaptă să o încaseze din vânzarea acestuia către OTE sau pe piaţa de capital, a declarat azi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, citat de Mediafax.

"Ca reprezentant al statului în acţionariatul Romtelecom, Ministerul Comunicaţiilor va ţine cont de realităţile existente pe piaţa de profil şi nu va vinde pachetul de acţiuni la orice preţ. Vom trata problema ca un business serios. Oferta OTE, pe care o aşteptăm până la finele anului, trebuie să fie în concordanţă cu evaluările pieţei", a adăugat Vreme.

Potrivit ministrului Vreme, unul din mesajele pe care le-a transmis OTE a fost păstrarea politicii de investiţii şi creşterea fondurilor alocate în această direcţie.

"Într-o companie de telecomunicaţii, acţionarul minoritar este interesat ca pachetul de acţiuni pe care îl deţine să îşi sporească valoarea, iar acest scop nu poate fi atins decât prin investiţii”, a mai spus Vreme.

Intenţia de vânzare a fost prezentată de Marius Fecioru, secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor, care s-a întâlnit la Bucureşti cu Guido Kerkhoff, membrul Consiliului de administraţie al Deutsche Telekom, responsabil pentru subsidiarele din Europa, cu Michael Tsamaz, preşedinte al OTE, şi cu Yorgos Ioannidis, director general al Romtelecom, potrivit unui comunicat de presa citat de Mediafax.

Deutsche Telekom este acţionar la OTE, unde deţine o participaţie de 30%

Cu ocazia întâlnirii, Fecioru i-a invitat pe reprezentanţii OTE să vină, până la sfârşitul anului 2010, cu o ofertă de preţ pentru pachetul deţinut de stat la Rotelecom. O altă posibilitate care ar putea fi luată în calcul în vederea valorificării pachetului de acţiuni deţinut de minister la Romtelecom este listarea la Bursă.

Tsamaz a precizat că managemntul companiei se va concentra pe trasarea unei direcţii de acţiune astfel încât să se asigure stabilitatea companiei Romtelecom pe piaţa din România.

În iulie 2005, ministrul Comunicaţiilor de la acea dată, Zsolt Nagy, anunţa demararea procesului de listare pe bursă a pachetului de 46% din acţiunile Romtelecom, aparţinând statului roman, iar până în 2 noiembrie, nouă bănci depuseseră oferte pentru consultanţă financiară.

În decembrie 2006, ministrul Nagy a solicitat conducerii Credit Suisse First Boston anularea, cu acordul părţilor, a contractului de consultanţă financiară care fusese semnat şi era în vigoare, dar nu intrase în derulare, invitând conducerea CSFB la Bucureşti pentru o discuţie.

Demersul Ministrului a venit dupa izbucnirea scandalului de spionaj şi tradare în legătură cu privatizări strategice, soldat cu mai multe arestări.

×