x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Supraveghere - Note si absente prin SMS

Supraveghere - Note si absente prin SMS

12 Apr 2005   •   00:00

La sfarsitul anului trecut, trei brasoveni puneau la punct un proiect prin care parintii pot afla notele si absentele copiilor lor pe telefonul mobil, prin SMS, si prin corespondenta recomandata.

  • de ALEXANDRU RADESCU
  • IT
  • MULTIFUNCTIONAL. Telefonul mobil a devenit si "alerta" scolara
    Programul Angel a fost conceput de inginerii Gheorghe Pitu, Csaba Lukacs si Sandor Lukacs din Brasov, care si-au brevetat inventia si drepturile de proprietate intelectuala la OSIM. Ministerul Educatiei si Cercetarii a dat acceptul ca programul sa fie implementat in scoli ca un serviciu optional, ramanand la alegerea parintilor daca doresc sa beneficieze de el.

    "Multi parinti s-au aratat interesati de solutia dezvoltata de noi, dar nu aceeasi perceptie au avut-o si cadrele didactice", ne-a declarat inginerul Gheorghe Pitu, unul dintre dezvoltatorii programului. "Un profesor chiar mi-a spus ca sistemul Angel ii prezinta slabiciunile: faptul ca se pun multe note la sfarsit de trimestru sau ca nu se elimina un elev la 40 de absente", spune inginerul Pitu.

    CUM FUNCTIONEAZA. Echipat cu un laptop, un operator Angel merge la liceul respectiv si colecteaza (in prezenta unui cadru didactic) notele si absentele elevului in cauza. Urmeaza transmiterea datelor catre baza de date centrala Angel si transmiterea evidentelor scolare sub forma de SMS catre parinti. Pentru furnizarea acestor informatii este necesara incheierea unui contract intre parinti si firma, iar plata se face in regim pre-pay: banii se incaseaza inainte, iar situatia scolara este transmisa incepand cu data de 15 a lunii. Contra sumei de 75.000 de lei, parintii sunt informati o data pe luna in legatura cu notele la trei materii. Ca un bonus la aceasta optiune, vor fi informati si despre notele sub 5 luate la celelalte discipline. Pentru a afla notele la toate materiile, ei trebuie sa plateasca 210.000 de lei.

    La sfarsitul semestrului scolar, se transmite prin corespondenta o situatie scolara completa, impreuna cu o situatie statistica, comparativa sub forma de grafice, continand raportari privind mediile generale/mediile la disciplinele scolare de interes alese ale elevului, fata de cele mai bune sau cele mai rele medii din aceeasi clasa, scoala etc.

    CONFIDENTIALITATE. Cei care trimit SMS-urile (si au acces la datele despre situatia scolara a elevilor monitorizati de parinti) spun ca le garanteaza utilizatorilor confidentialitatea datelor cu caracter personal. Pot avea acces la informatii doar parintii sau tutorii legali ai copiilor pentru care se solicita trimiterea notelor sau absentelor prin SMS.

    IN UNGARIA
    In vara anului trecut, Ungaria contabiliza 100 de scoli in care se introdusese un proiect asemanator celui dezvoltat in Romania de inginerii brasoveni. Masura nu i-a incantat deloc pe scolarii maghiari, ba l-a enervat chiar si pe seful Comisiei de invatamant din Parlamentul de la Budapesta. Demnitarul a criticat noul sistem, motivand ca demonstreaza o totala lipsa de incredere fata de invatacei, atat din partea scolii, cat si din cea a parintilor. Parintii trebuie sa scoata din buzunar intre 1,2 si 7,2 euro pentru catalogul pe SMS. (Irina Cristea)

    INVESTITII
    Pana in prezent, grupul Q Invest (detinator al dreptului de copyright pentru proiectul ANGEL) a investit cateva mii de euro in dezvoltarea sistemului "note si absente prin SMS". Deocamdata, veniturile inregistrate ajung undeva la 25 de milioane de lei, spune inginerul Pitu. Dezvoltatorii sunt optimisti in ceea ce priveste recuperarea investitiei, mergand pana la o perioada de 6 luni, mai ales daca sistemul Angel ar prinde in unitatile de invatamant din Bucuresti. Iar daca este adevarat ca in unele cazuri numarul de absente a scazut cu 90%, ar putea avea succes in multe licee. Din punct de vedere "tehnic", investitia dezvoltatorilor brasoveni se regaseste in PC-uri, servere, soft.
    ×
    Subiecte în articol: IT