x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Taxă pe veniturile din publicitatea online

Taxă pe veniturile din publicitatea online

08 Ian 2010   •   00:00

Franţa vrea să introducă o taxă pe veniturile din publicitatea online a companiilor web, banii obţinuţi urmând să fie folosiţi pentru a ajuta industriile creative.



Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, intenţionează să taxeze veniturile din publicitatea online de la Google şi Yahoo pentru a susţine sfera culturală, ameninţată de conţinutul "gratuit şi pentru toţi" de pe internet.

Jacques Toubon, fost ministru al Culturii şi unul din autorii acestei iniţiative, a declarat ziarului Libération că proiectul are ca scop "să limiteze îmbogăţirea" giganţilor internetului. Co-autorul raportului, Guillaume Cerruti, preşedintele casei de licitaţii Sotheby’s din Franţa, a spus că aceste venituri se vor duce direct în bugetul statului.

În cazul aprobării proiectului, "taxa Google" ar furniza între 10 şi 20 de milioane de euro pe an, potrivit The Guardian. O serie de proiecte culturale vor fi susţinute din această sumă, din care se vor plăti şi abonamente la ziare sau se vor dezvolta platforme online pentru publisheri.

Aceasta este cea mai recentă încercare de reglementare a activităţii online în Franţa. Anul trecut, guvernul francez a propus o lege împotriva pirateriei care prevedea sancţionarea prin deconectarea utilizatorilor de la internet.

Publicaţia de stanga Libération a descris iniţiativa ca o metodă corectă, în timp ce alţii au criticat-o considerând că opreşte dezvoltarea operaţiunilor companiilor americane în Franţa.

×
Subiecte în articol: redactie