Stai în faţa computerului şi te plimbi pe fundul oceanelor. Când te plictiseşti, din două click-uri eşti pe Marte. Înainte de culcare poţi să dai o raită printre milioane de stele.
Din februarie, Google şi NASA au anunţat disponibilitatea modulului Mars 3D. Pe lângă faptul că va ajuta prin studiul tridimensional al planetei, modulul, de asemenea, va oferi posibilitatea cercetătorilor de a compara imaginile Google Earth cu cele deja existente în bazele de date. Ca şi în cazul vizualizării Pământului, Google Mars 3D permite zborul virtual pe deasupra suprafeţei lui Marte, putând fi vizualizate canioanele şi lanţurile muntoase mult mai înalte decât cele de pe Pământ.
Utilizatorii au şi posibilitatea de a "explora" folosind dispozitivele existente pe suprafaţa planetei şi au la dispoziţie cele mai recente imagini, luate cu ajutorul satelitului NASA Mars Reconnaissance Orbiter, sau alţi sateliţi care orbitează Planeta Roşie atât de la suprafaţă, cât şi din aer. Acest proiect este cea mai nouă colaborare dintre NASA şi Google, care au semnat un parteneriat în câţiva ani pentru a face informaţiile agenţiei spaţiale americane disponibile în întreaga lume. Ames Research Center, aparţinând NASA, împreună cu Google, Carnegie Mellon University, SETI şi alte instituţii au ajutat la realizarea Google Mars 3D.
ÎN APE ŞI PRINTRE STELE
Tot din februarie este disponibil şi Google Ocean, o altă extensie a lui Google Earth, care foloseşte fotografii şi filme cu peşti sau alte forme de viaţă marină care permit utilizatorilor să vadă cum arată viaţa pe fundul oceanului, din faţa calculatorului. Noile caracteristici ale modulului au fost dezvoltate în strânsă colaborare cu oceanograful Sylvia Earle şi un consiliu de consultanţă format din 25 de oameni de stiinţă şi experţi în studierea oceanelor. Programul foloseşte inclusiv date înregistrate de sonarele marinei militare americane pentru un maximum de acurateţe a peisajului subacvatic. Ca o curiozitate, cu ajutorul Google Ocean s-a descoperit recent o "reţea de străzi" pe fundul mării, într-una din locaţiile presupuse ale Atlantidei, la circa 1.000 de kilometri de coasta nord-vestică a Africii, lângă Insulele Canare, potrivit telegraph.co.uk.
Pe lângă aplicaţiile Google oferite, mai sunt disponibile şi alte programe comparabile cu Mars 3D. Unul dintre ele este Celestia, un program disponibil gratis pentru Windows, Mac OS X, şi GNU/Linux, creat de Chris Laurel, sub licenţa GNU General Public License. Programul, bazat pe Hipparcos Catalogue, permite utilizatorului să vizualizeze de la sateliţi artificiali până la galaxii în 3D, utilizând accelerare OpenGL. Pe lângă acesta, mai avem Aberrator, Stellarium şi StarStrider, care reprezintă unul dintre cele mai complete soft-uri de astronomie, cu o uimitoare graphică 3D, cu redare în timp real, imagini fotorealistice, un catalog cu 118.218 stele şi opţional un catalog cu încă două milioane de stele. Însă aveţi nevoie de o placă video foarte performantă.
Citește pe Antena3.ro
Foto: NASA