x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - Robotii cu obraz subtire

Tehnologie - Robotii cu obraz subtire

de Alexandru Radescu    |    10 Sep 2005   •   00:00
Tehnologie - Robotii cu obraz subtire

Cercetatorii au creat un model de piele artificiala ce ar permite robotilor sa simta intr-un mod asemanator oamenilor.

O echipa de cercetatori japonezi a dezvoltat un model de piele artificiala, flexibila, care ar putea permite robotilor sa simta intr-un mod asemanator oamenilor.

Japonezii au reusit sa "imbrace" scheletul tehnologic al masinariei humanoide. Fireste, aplicabilitatea acestei inovatii merge si in alte directii, dar echipa de ingineri de la Universitatea din Tokyo si-a focalizat cercetarea in special in zona roboticii. Dupa cum se arata intr-un material BBC, pielea "simte" atat caldura, cat si presiunea si ar putea sa intreaca la anumite performante pielea umana. De altfel, este vorba de o perfectionare a acestui tip de piele artificiala (produsa de aceiasi ingineri japonezi), pana in prezent existand capacitatea de a simti presiune.

E-SKIN. Profesorul Takao Someya, liderul echipei de cercetare, a descris in "Proceedings of the National Academy of Science" cateva din detaliile materialulul sau, botezat "E-skin". Japonezii au folosit circuite electronice bazate pe tranzistori pe un material subtire si flexibil din plastic. Atat tranzistorii, cat si semiconductorii folosesc materiale "organice", bazate pe lanturi de atomi de carbon.

IMBUNATATIRI. Ar putea fi usor adaugate alte tipuri de senzori, reusindu-se astfel a se realiza o piele artificiala care sa aiba functiile ce lipsesc pielii umane prin integrarea unor senzori variati, nu numai pentru presiune si temperatura, dar si pentru umiditate, lumina sau ultrasunete.

MULTIFUNCTIONALITATE. "Asa cum a fost prezentat, E-skin ar putea avea mai multe functii", a declarat, pentru BBC, dr. Douglas Weibel de la Harvard. "Materialele folosite nu sunt complet noi, dar modul in care au fost integrate pare a fi o inovatie", spune dr. Weibel.

Aceasta piele artificiala ar putea fi folosita si pentru scaunele din autoturism si chiar covoare pentru a simti presiunea si caldura, spun cercetatorii japonezi de la Universitatea din Tokyo.
×
Subiecte în articol: IT