x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TELECOM / Operatorii se organizează, autorităţile se păruiesc

TELECOM / Operatorii se organizează, autorităţile se păruiesc

de Alexandru Radescu    |    19 Noi 2008   •   00:00
TELECOM / Operatorii se organizează, autorităţile se păruiesc

Operatorii de telefonie mobilă s-au organizat într-un ONG care să le promoveze şi să le susţină interesele. Printre obiective: formarea unei baze de date cu codurile IMEI ale telefoanelor, cea mai eficientă măsură de luptă împotriva furturilor de celulare.



Lansarea Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR) a beneficiat de un “spectacol” din partea autorităţilor în domeniul IT & C. Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Comunicaţiilor, Constantin Teodorescu, a criticat un proiect al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii, prezentat săptămâna trecută. Este vorba despre “comparatorul de tarife”, un site care să cuprindă date referitoare la ofertele de telefonie mobilă, telefonie fixă şi acces la internet în bandă largă. Căutările pe site ar trebui să cuprindă un clasament al celor mai avantajoase planuri tarifare din punctul de vedere al preţului. În opinia lui Teodorescu, este un site inutil, pierzător de fonduri şi de vreme, o iniţiativă ce şicanează operatorii. A urmat un şir de replici, fiind de faţă şi preşedintele ANC, Liviu Nistoran. Părea un “ping-pong” interminabil, dar a intervenit la un moment dat Varujan Pambuccian, preşedintele comisiei de IT & C din Camera Deputaţilor, care a pus capăt meciului ANC-MCTI. Revenind la AOMR, asociaţia a fost formată de Orange, Vodafone, Cosmote _i Telemobil şi îl are ca director pe fostul ziarist Liviu Popescu. Operatorii au înregistrat venituri de 2,4 miliarde de euro în 2007, peste 50% din totalul veniturilor la nivelul industriei comunicaţiilor.

IMEI – blocarea telefoanelor

Printre priorităţile noii asociaţii se află şi formarea unei baze de date, comună, IMEI (International Mobile Equipment Identification), lucru existent în multe ţări. Codul IMEI reprezintă un număr de identificare format din 15 cifre, pe care producătorul de telefoane mobile îl completează în momentul fabricării produsului. Pentru a afla codul telefonului pe care îl deţinem este suficient să tastăm *#06#, dar îl puteţi găsi şi în interiorul terminalului, imprimat undeva sub acumulator. Codul este unic, fiind transmis reţelei de telefonie la iniţierea fiecărui apel, fiind foarte greu de “spart”. Încă din 2006 există cereri din partea Poliţiei Române către operatorii de telefonie în care li se solicită blocarea celularelor pe baza codului IMEI, în încercarea de a reduce numărul de furturi de telefoane. Conform unor date oferite de Poliţia Română, din totalul infracţiunilor de tâlhărie, în 20% din cazuri sunt furate telefoanele mobile. Numai în Bucureşti în cursul anului 2005 au fost înregistrate ca furate 5.435 de telefoane.

Cablu-satelit

Prezent ieri şi la Convenţia de Comunicaţii prin Cablu, preşedintele ANC, Liviu Nistoran, a arătat că numărul de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a crescut de la 5,24 milioane la sfârşitul anului 2007 la 5,58 milioane la jumătatea anului 2008. Aproape 2 milioane dintre aceşti abonaţi folosesc reţele satelit de tip DTH. Rata de penetrare la nivel de gospodării era de 76% la 30 iunie 2008, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte reţelele prin satelit, rata s-a dublat în ultimul an: de la 13,2% în iunie 2007 la 27% în iunie 2008. Potrivit preşedintelui ANC, veniturile pe acest segment de business au crescut cu aproximativ 20%, de la 1 miliard de lei în 2006 la 1,22 miliarde de lei în 2007. În acelaşi timp, numărul furnizorilor de astfel de servicii a scăzut în ultimul an de la 631 la 543.

16,7 procentul de creştere al pieţei locale de telecomunicaţii în 2007, motorul fiind reprezentat de servicii de internet

×
Subiecte în articol: IT