x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TELECOM/UE promite infringement

TELECOM/UE promite infringement

de Alexandru Radescu    |    27 Ian 2009   •   00:00
TELECOM/UE promite infringement

Comisia Europeană ar putea declanşa în această săptămână procedura de infringement la adresa României, motivul fiind amestecul repetat al politicului în treburile arbitrului telecom.



Telecomului românesc nu îi sunt străine procedurile de infringement (încălcarea dreptului comunitar) declanşate de oficialii de la Bruxelles. Disfuncţionalităţile din serviciul de urgenţă 112 ne-au adus, anul trecut, aproape de Curtea Europeană de Justiţie. Din fericire, toate problemele tehnice legate de localizarea apelurilor de pe telefoane mobile au fost rezolvate în limita "clepsidrei" impuse de oficialii europeni.

Iată că amestecul repetat al guvernării Tăriceanu în organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Comunicaţii a determinat pe comisarul european Viviane Reding să pregătească procedura de infringement. Cel puţin acesta este mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al comisarului Reding, Martin Selmayr: "Independenţa Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii este de importanţă centrală pentru o politică obiectivă corectă, în interesul competiţiei şi al consumatorilor. Atenţia noastră nu se concentrează pe o anumită persoană, ci vizează soluţii instituţionale stabile şi durabile pentru a asigura independenţa autorităţilor de reglementare", ne-a declarat Martin Selmayr.

ISTORIC
Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a fost înfiinţată în decembrie 2006 prin reorganizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii. La acea dată, fostul preşedinte al ANRC, Ion Smeeianu, obţinuse în Justiţie dreptul de a reveni la conducerea instituţiei, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie. După alegerile din noiembrie 2004, premierul Tăriceanu l-a înlocuit pe Smeeianu cu Dan Georgescu la conducerea ANRC. În perioada august-septembrie 2008 însă, Dan Georgescu a trecut prin aceeaşi experienţă precum Smeeianu. A fost înlocuit din funcţie cu Liviu Nistoran, a câştigat în instanţă dreptul de a reveni la conducerea instituţiei, dar Tăriceanu a desfiinţat ANRCTI şi a înfiinţat Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii. Ca urmare a acestor "jonglerii", comisarul Reding a trimis ministrului Comunicaţiilor din acea perioadă două scrisori. "Nu voi ezita să propun măsuri legale dacă independenţa autorităţii de reglementare din domeniul telecomunicaţiilor nu este respectată pe deplin", apare în a doua scrisoare, trimisă în octombrie de comisarul Reding ministrului Borbely. Poziţia oficială a Bruxellesului în această problemă este aşteptată în cursul zilei de joi, 29 ianuarie.

"Atenţia noastră nu se concentrează pe o anumită persoană, ci vizează soluţii instituţionale stabile şi durabile pentru a asigura independenţa autorităţilor de reglementare"
Martin Selmayr, purtătorul de cuvânt al comisarului european Viviane Reding

×
Subiecte în articol: IT