x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefoane salvatoare in Asia de Sud-Est

Telefoane salvatoare in Asia de Sud-Est

03 Ian 2005   •   00:00

Telefoanele mobile si Internetul au jucat un rol extrem de important in limitarea consecintelor cataclismului din Asia.


CRISTIAN IONITA

INTERNET. O turista foloseste un computer pus la dispozitie intr-un templu budist thailandez pentru a-si informa familia ca este in viata
Metodele moderne de comunicatii au fost folosite la capacitate maxima pentru localizarea rapida a supravietuitorilor si victimelor dezastrului, care a rapit mai bine de 127.000 de vieti saptamana trecuta. De asemenea, celularele si Internetul au fost folosite cu succes pentru strangerea de ajutoare in valoare de cateva zeci de milioane de dolari in doar cateva zile.

INFORMARI PRIN SMS. Guvernul ceh, impreuna cu trei operatori de telefonie mobila au trimis mesaje SMS catre 90 de turisti cehi aflati in Asia de Sud-Est, despre care nu se stia nimic. Operatorii au aflat daca telefoanele erau deschise si in ce zona se aflau in momentul cand valul urias a lovit.

Pentru cele inchise, s-a putut determina daca au fost deschise ulterior si in ce zona geografica. Romania nu a fost nevoita sa recurga la astfel de masuri, intrucat in zona afectata erau, din fericire, doar doi turisti romani.

DONATII Prin Internet. Operatorii italieni au declansat o campanie prin care cei 50 de milioane de abonati ai serviciilor de telefonie mobila au fost rugati sa trimita SMS-uri la un numar cu suprataxa pentru a dona cate un euro sinistratilor din Asia. In primele cinci zile dupa cataclism, italienii au donat 14 milioane de euro.

Cetatenii SUA au donat prin intermediul Internetului sume importante, destinate victimelor. "Ne aflam in perioada unei schimbari fundamentale, caracterizata prin trecerea de la mass-media la computere si Internet, iar donatiile facute pe aceasta cale reprezinta o evolutie logica", a declarat Paul Saffo, directorul Institute for the Future, din Sillicon Valley.

Doar prin intermediul site-ului Amazon.com mai mult de 53.000 de persoane au donat peste trei milioane de dolari. Crucea Rosie a estimat ca a primit 18 milioane in primele patru zile.

WWW.FAMILYLINKS.ICRS.ORG
Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a deschis un site pentru a furniza informatii familiilor in legatura cu rudele lor aflate in zonele sinistrate din Asia. Acesta a fost blocat la scurta vreme de la infiintare, din cauza ca a fost accesat de 600.000 de ori in cursul unei singure zile. Site-ul permite supravietuitorilor sa se inregistreze pentru ca informatiile privind starea lor sa fie transmise familiilor. Acestea puteau consulta site-ul pentru a cauta anumite nume. Site-ul a fost deschis miercurea trecuta, joi era blocat, iar duminica putea fi accesat cu dificultate, dupa ce fusese mutat pe un server mai puternic. "Numarul consultarilor este mai mare decat ne asteptam si am decis instalarea unui server mai puternic", a declarat purtatorul de cuvant al CICR, Florian Westphal.
×
Subiecte în articol: IT