x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Test hardware / Desktop versus ultraportabile

Test hardware / Desktop versus ultraportabile

de Dan Dinu    |    15 Iun 2006   •   00:00

Un desktop este o alegere excelenta pentru utilizatorul ocazional, cat si pentru dependentii de internet sau de jocuri. O carcasa spatioasa si posibilitatea "ieftina" de upgrade fac din calculatoarele nonmobile un candidat perfect pentru utilizatori dintr-o gama extrem de mare.


Un desktop este o alegere excelenta pentru utilizatorul ocazional, cat si pentru dependentii de internet sau de jocuri. O carcasa spatioasa si posibilitatea "ieftina" de upgrade fac din calculatoarele nonmobile un candidat perfect pentru utilizatori dintr-o gama extrem de mare.

Pentru cei care au nevoie de portabilitate si de miscare, un laptop ar putea fi exact ceea ce cauta, dar va trebui sa sacrifice cAtiva bani in plus cand vine vorba de achizitionarea unui notebook performant, plus ca posibilitatile limitate de upgrade pot fi o problema.

Intr-o lume care se dezvolta extrem de rapid din punct de vedere tehnologic, uneori suntem pusi sa facem niste alegeri foarte dificile. De exemplu, calculatorul tau are deja sase luni si a devenit oarecum desuet. Acum e timpul sa iti faci un upgrade: "Sa imi iau un desktop sau un laptop? Care are performante mai bune?". Se pare ca, mai nou, diferentele dintre laptopuri si desktop-uri nu mai sunt atat de mari, orice desktop putand in ziua de azi sa fie usor egalat de catre un omolog al sau, laptop. Singura diferenta ar fi pretul. Un laptop tinde sa coste, conform CR (Consumer Reports), cu 300 sau 500 de dolari mai mult decat un desktop cu performante identice, plus ca si atunci risti sa ajungi in posesia unui laptop de peste 3 kilograme, ce poate prezenta o adevarata problema la transportul frecvent, lucru ce tinde sa cam strice sensul conceptului de "mobil".

ALEGERE


Merita oare sa dai 1.000 de dolari in plus pe un laptop ultraportabil? Sau un desktop este mai mult decat suficient pentru treburile de zi cu zi?

Depinde... desi performantele laptopurilor sunt acum comparabile cu cele ale unui calculator normal, aceste produse sunt inca in clase diferite, si asta datorita diferentei de pret dintre cele doua. In unele cazuri acesta e un compromis care merita facut. Mai ales ca unele notebook-uri au un grad de conectivitate mult mai ridicat si impreuna cu o portabilitate sporita fac din acestea colegul de munca perfect sau partenerul de vacanta ideal, la un moment dat, utlilizatorul putand chiar sa imbine ambele situatii, rezultand o munca eficienta in vacanta...

Notebook-urile pot ajuta si la o economisire a energiei in case sau in birouri, deoarece consumul de energie este un punct pe care se pune foarte mare accent in construirea unui laptop, fiindca acesta determina durata bateriei. Durata unei baterii ar trebui sa fie de cel putin doua ore si in cazul celor mai "infometate" procesoare, plus ca toti producatorii de procesoare au versiuni speciale pentru laptopuri, cum ar fi PowerNow! (AMD) sau ULV (Intel Ultra Low Voltage).

Comparand cei 30 W consumati de un laptop (inclusiv LCD-ul) cu cei 120 W ai desktop PC- plus 80 W ai monitorului CRT, economisirea energiei ar fi de aproximativ 80%. Si chiar laptopurile construite ca desktop replacement pot economisi pana la peste 50%. Unde caderile de tensiune sunt dese, laptopurile va pot ajuta sa economisiti si mai mult, nemaifiind nevoie sa achizitionati un UPS (Uninterruptible Power Supply)

Desigur, alt dezavantaj al unui laptop ar mai fi faptul ca cele mai multe contin piese personalizate, ceea ce inseamna ca le puteti procura sau schimba numai de la reprezentante la preturi destul de mari.

Monitoarele laptopurilor sunt iarasi o problema, acestea fiind deseori prea mici pentru a fi eficiente, in munca de zi cu zi. Un monitor sub 15 inch nu poate fi folosit foarte bine in munca de birou, deoarece beneficiezi de un spatiu de lucru restrans cu care trebuie sa te chinuiesti mai multe ore in aceeasi zi. Desi aceste laptopuri sunt foarte compacte si extrem de usoare, sunt mai degraba utile in afara biroului de lucru, unde un desktop replacement poate indeplini toate dorintele utilizatorului, unele dintre ele venind chiar cu webcam incorporat putin deasupra LCD-ului de 15 sau 17 inch.

MODELE


Am testat in acest articol pentru voi 17 laptopuri gandite fie ca niste calculatoare ultraportabile, fie ca desktop replacement-uri menite sa inlocuiasca in totalitate monitoarele masive si carcasele ce nu isi gasesc locul printre cablurile de alimentare. Am fost surprinsi sa constatam lipsa de compromisuri facuta de unele laptopuri in ciuda aspectului si de gradul de conectivitate pe care il ofera unele in ciuda dimensiunilor reduse.

Piata notebook-urilor este in plina ascensiune, tot mai multe firme prezentand anual noi modele si noi concepte de computere mobile, ce ne fac sa credem ca suprematia carcaselor tower si a monitoarelor cat o masuta de cafea e pe sfarsite. Nu mai este decat o problema de timp pana cand se va gasi o solutie ieftina si eficienta de a produce laptopuri la fel sau chiar mai ieftine decat desktop-urile normale.
×
Subiecte în articol: desktop laptop