Când a fost lansat, TG01 era descris drept telefonul superlativelor, ceea ce încă rămâne valabil. Că doar n-a intrat la apă, de la momentul lansării până la sosirea lui pe piaţă, impresionantul, dar discutabilul display de 4,1 inci, WVGA cu tehnologie rezistivă (e nevoie de stylus!).
TG01 este, indiscutabil, un telefon care se face remarcat. Nu doar datorită celor 4,1 inci, ci mai ales subţirimii sale ieşite din comun - 9,9 mm grosime - pentru un telefon din clasa sa. Şi nu în cele din urmă, dar abia acum menţionat pentru că nu este la vedere - procesorul Qualcomm de 1 GHz, care se poate duela cu orice rival. În cei 129x70x9,9 mm şi cele 129 de grame (da, aţi citit bine, "monstrul de 4 inci" e extrem de uşor!) ai noului telefon al producătorului Toshiba mai puteţi găsi şi accelerometru, Wi-Fi, Bluetooth, slot pentru card microSD (apropo, la pachet se livrează cu un card de 8GB, ceea ce este lăudabil) şi A-GPS.
Tastele telefonului sunt puţine la număr, dar una dintre ele, cea de pornit/oprit, este cu siguranţă prost poziţionată: pe latura stângă, cam la jumătatea laturii, numai bine pentru a fi apăsată din greşeală cu diverse ocazii. Tasta de on/off serveşte, de asemenea, la blocarea telefonului. Dedesubtul ei se află controlul volumului (volumul nesatisfăcător, per total, de altfel), iarăşi o decizie ciudată, în comparaţie cu alte dispozitive. Singura concluzie pentru poziţionările acestea discutabile este că în partea de sus a dispozitivului nu a fost suficient spaţiu pentru a îngloba atâta mecanică. Dacă, însă, nu acesta este motivul, atunci ar fi bine ca la următorul model al seriei (aud că se pregăteşte TG02) să se ţină cont de aceste observaţii, căci vor fi apreciate de eventualii clienţi. Pe latura dreaptă se află tasta care controlează camera foto-video şi portul mini-USB, care este ascuns în spatele unei protecţii care are de jucat un rol importat şi în manevrarea carcasei. În interior există - clasic - un buton de reset, o baterie de numai 1.000 mAh (la un telefon de 4,1 inci, cu procesor de 1GB, datele bateriei sunt ridicole!) Li-Ion, slotul pentru SIM şi cel pentru microSD. O altă problemă pentru TG01: carcasa este dintr-un plastic fin şi extrem de fragil, iar punctele sale de contact sunt şi mai fragile. Orice manipulare a ei comportă riscul compromiterii dispozitivului, iar faptul că introducerea SIM-ului şi a cardului de memorie necesită înlăturarea carcasei şi scoaterea bateriei e o problemă.
De apreciat cele două posibilităţi de setare a tipului de ecran: Toshiba sau Orange (TG01 este introdus pe piaţă de operatorul Orange), cu multiple variante de aranjare a shortcut-urilor pentru cele mai utilizate funcţii ale telefonului. De remarcat şi tastatura QWERTY Toshiba, introdusă la TG01, care face mai uşoară scrierea mesajelor, comparativ cu tastatura virtuală obişnuită. TG01 are un stylus în pachet (aspectul şi dimensiunea sa fiind foarte apropiate de un creion), care, din păcate, nu dispune şi de un loc special în carcasa telefonului, pentru a nu fi pierdut. În plus, în pachetul de livrare nu există decât un stylus, nu două, pentru a avea unul de rezervă, deci atenţie la neatenţie! Meniul telefonului este un piculeţ mai complicat pentru un utilizator obişnuit, dar este totuşi uşor de învăţat. Telefonul, care are ca sistem de operare Windows Mobile 6.1, dispune, ca un "computer" ce se respectă, şi de un pad, dar digital, translucid, care se plimbă pe ecran, putând fi folosit la navigarea pe pagini de Net stufoase.
În ciuda procesorului de 1GHz, există nişte timpi morţi în momentul rotirii ecranului, de exemplu (vreo 3 secunde) cu ajutorul accelerometrului şi în "trezirea" telefonului din stand-by.
O noutate pentru telefoanele cu Windows, TG01 se bucură atât de Windows Media Player standard, cât şi de un Video Player, precum şi de un Coreplayer. Toate trei fac cam acelaşi lucru, oferind o varietate de codecuri. Toshiba şi Orange au dotat TG01 cu două demo-uri pentru Need For Speed Undercover şi Monopoly, numai bine cât să-ţi deschidă apetitul...
Camera foto (fără protecţie) este una de 3,2 MP, cu autofocus, dar fără bliţ, ceea ce o face aproape inutilizabilă în condiţii de iluminare slabă. De filmat, se filmează la rezoluţie QVGA sau VGA, din păcate cu un puternic sunet care semnalizează declanşarea camerei, sunet care se păstrează în înregistrare.
La capitolul navigare pe Net, TG01 oferă doar Internet Explorer Mobile 6, nu şi un Opera Mobile, cu care ne-au obişnuit alţi producători cu experienţă în materie de Windows Mobile. Există şi suport Flash, deci paginile Youtube pot fi rulate fără probleme, deşi au existat şi ocazii în care unele site-uri avertizau că versiunea lui de Flash nu este suficientă pentru a le rula conţinutul.
Acumulatorul face faţă rezonabil la utilizarea normală (convorbiri, SMS-uri, un pic de navigare pe Net, citit de mail-uri), necesitând încărcarea la două zile. Dar în momentul în care intră în scenă şi Wi-Fi-ul şi Net-ul este solicitat mai mult, atunci luaţi pe lângă voi încărcătorul, căci noaptea e a lui!
Citește pe Antena3.ro