Supercomputer în anii ’50 ai secolului trecut, supercomputer în anul de graţie 2009. Nu este o competiţie la distanţă, ci doar un "faţă în faţă" în domeniul computing: Witch şi Kraken.
Voluntarii de la Muzeul Naţional de calcul Bletchley Park (80 km de Londra) au demarat proiectul de recondiţionare pentru "The Witch" (Vrăjitoarea), cel mai vechi computer funcţional din lume, folosit pentru prima dată în 1951, pentru cercetarea atomică.
Witch (Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell) funcţiona pe relee telefonice şi 900 de tuburi de gaz Dekatron, putând stoca fiecare câte o singură cifră în memorie. Pentru intrarea de date şi stocare era folosită banda de hârtie. Witch nu este cel mai vechi dispozitiv electronic de calcul, dar este considerat ca fiind primul computer modern, aflat în stare de funcţionare.
Maşina a fost construită şi folosită pentru cercetarea energiei atomice în Harwell, Oxfordshire, şi a continuat să funcţioneze ca ajutor la predare, într-un colegiu din Wolverhampton, până în 1973. Scopul computerului era de a automatiza calculele matematice laborioase din cadrul facultăţii din Harwell. Witch, cunoscut şi sub numele de calculator Harwell, putea rezolva algoritmi, cu aproximativ aceeaşi viteză ca un matematician ajutat de un calculator mecanic.
Lucrările de restaurare sunt de aşteptat să dureze un an, după care "vrăjitoarea" va fi expusă la Muzeul Naţional de calcul, care deţine deja primul calculator electronic din lume, Colossus Mark II. Muzeul a lansat o rugăminte publicului şi industriei IT, să ajute la proiect prin sponsorizarea restaurării. Aceasta presupune vânzarea a 25 de acţiuni, la preţul de 7.300 de dolari fiecare.
TEHNOLOGIE
În prezent, Kraken, supercomputerul de la Universitatea din Tennessee, este considerat oficial cel mai puternic supercomputer academic din lume şi al şaselea cel mai rapid. Kraken este un sistem XT5 Cray, o versiune actualizată a supercomputerului XT4, lansat la 6 noiembrie 2007. Sistemul foloseşte procesoare AMD Opteron. De asemenea,sistemul utilizează Torus, o topologie de reţea tridimensională.
Citește pe Antena3.ro