x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TV digital, pase cu hârtii

TV digital, pase cu hârtii

de Alexandru Radescu    |    11 Mai 2010   •   00:00

Guvernul ar putea adopta azi proiectul de act normativ care va reglementa trecerea la televiziunea digitală.



Chiar şi aşa, desemnarea ofertanţilor câştigători pentru primele două licenţe se va încheia în maximum cinci luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Într-un "mediu" perfect, fără contestaţii sau alte piedici apărute pe un traseu care are deja o întârziere considerabilă, în condiţiile în care de la 1 ianuarie 2012 trebuie să înceteze transmisia analogică.

După cum a anunţat ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, câştigătorii primelor două multiplexuri digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale tv în format digital vor fi desemnaţi prin licitaţie, iar următoarele patru până la 31 octombrie. Taxa de licenţă va fi cuprinsă între 1 şi 2,5 milioane de euro, urmând ca pentru primele două licenţe să fie determinat cuantumul ce va fi achitat în funcţie de echipamentele de recepţie propuse a fi subvenţionate de viitorii câştigători ai licenţelor.

Taxa de licenţă nu poate fi mai mică de un milion de euro. De altfel, acest punct al subvenţiilor este unul dintre elementele-cheie, vizând atât cele aproximativ 500.000 de gospodării (în special zone rurale) care încă folosesc antene, cât şi nevoiaşi, persoane vârstnice sau cu handicap, aşa cum s-a procedat în Marea Britanie, de exemplu. Conform documentului, primele două licenţe care vor fi acordate vor acoperi, până la 30 iunie 2011, 60% din populaţia ţării şi 50% din teritoriu.

×
Subiecte în articol: IT