Comisia Europeană a luat ieri decizia de a demara procesul de finanţare a cercetării în domeniul tehnologiei LTE (Long Term Evolution) Advanced, care va mări de până la 100 de ori viteza internetului mobil în comparaţie cu actualele reţele 3G, investind 18 milioane de euro în cercetarea care va sta la baza reţelelor mobile de următoare generaţie 4G, de la 1 ianuarie 2010.
Astfel, potrivit UE, LTE devine principala opţiune pentru următoarea generaţie de reţele mobile, iar acest lucru se datorează şi fondurilor substanţiale pe care UE le-a acordat cercetării în acest sector începând din 2004. Datorită cercetării comune a Europei şi forţei pieţei unice europene, standardul GSM este utilizat în prezent de 80% din reţelele mobile ale lumii.
"Prin intermediul tehnologiilor LTE, cercetarea europeană va continua să dea tonul dezvoltării serviciilor şi dispozitivelor mobile din întreaga lume, aşa cum am făcut-o şi în ultimele decenii prin standardul GSM", a spus Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicaţii şi media.
Tehnologiile LTE vor transforma telefoanele mobile în puternice calculatoare mobile, şi milioane de noi utilizatori vor avea acces ultrarapid la internet pe celularele lor oriunde s-ar afla. Această evoluţie va crea oportunităţi excepţionale şi un potenţial uriaş de creştere pentru economia digitală, potrivit comisarului UE.
Long Term Evolution (LTE) este tehnologia wireless, capabilă să asigure viteze de conectare la internetul mobil de până la 100 megabiţi pe secundă, de 10 ori mai rapid decât reţelele 3G. În Europa, LTE se află acum în probe la operatori mobili din Finlanda, Germania, Norvegia, Spania, Suedia şi Regatul Unit şi urmează să intre pe piaţă în Suedia şi Norvegia în prima jumătate a anului viitor. În intervalul 2004-2007, UE a sprijinit cu 25 de milioane de euro cercetările legate de optimizarea şi standardizarea LTE (proiectele WINNER I şi II desfăşurate de un consorţiu alcătuit din 41 de societăţi şi universităţi de frunte ale continentului).
Citește pe Antena3.ro