x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Umanoidul Jaemi

Umanoidul Jaemi

de Anca Aldea    |    03 Iun 2009   •   00:00
Umanoidul Jaemi
Sursa foto: Lisa-Joy Zgorski/National Science Foundation

O echipă de cercetători din Statele Unite şi mai mulţi colegi de-ai lor din Coreea de Sud au prezentat, săptămâna trecută, un simpatic model de robot umanoid. Este vorba despre Jaemi (din clasa de roboţi HUBO, realizaţi de Institutul pentru ştiinţe şi tehnologii avansate din Coreea de Sud), un sistem pe care oamenii de ştiinţă l-au proiectat pentru "a-l învăţa" să interacţioneze cu mediul înconjurător.



Una dintre misiunile viitoare ale robotului constă în deplasarea pe teren accidentat şi/sau necunoscut, precum şi în interacţiunea socială cu oamenii şi cu obiecte manevrabile. Pentru a ajunge la aceste performanţe, Jaemi va trebui să îşi însuşească o serie de informaţii vitale - să ştie să perceapă, să diferenţieze şi să relaţioneze.

Noua casă a lui Jaemi este Universitatea din Drexel (Philadephia, SUA). La sfârşitul lunii trecute, robotul a fost expus la Muzeul Please Touch din Philadelphia şi a avut o serie de întrevederi cu mai mulţi copii şi cu părinţii acestora. Potrivit presei americane, Jaemi a executat mai multe mişcări, a vorbit, a dansat, a dat mâna cu cei mici şi le-a prezentat acestora o versiune a jocului Simon Says.

Laboratorul HUBO de la Institutul pentru ştiinţe şi tehnologii avansate din Coreea de Sud a devenit un model pentru cercetarea robotică avansată, deşi bugetul acestui program este relativ mic. Dar oamenii de ştiinţă sud-coreeni au ştiut să realizeze sisteme inteligente bipede.

×
Subiecte în articol: tehno