x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Un telefon numit Dorinţă (Desire)

Un telefon numit Dorinţă (Desire)

de Marina Constantinoiu    |    15 Mai 2010   •   00:00
Un telefon numit Dorinţă (Desire)

Cei de la HTC lovesc din nou şi fără milă. După ce au adus pe piaţă cel mai dotat mobil cu sistem de operare Windows Mobile (HTC HD2), acum ne gâdilă cu două modele cu sistem de operare Android de nouă generaţie v2.1 (Eclair) şi interfaţă Sense, şi ea versiune nouă: Desire şi Legend.


Strategia de promovare a decis ca Dorinţa să primeze, astfel că Desire a sosit primul la testare. Într-o cutie cu aspect plăcut şi conţinut îndestulător, Desire vine cu un card de memorie microSD de 4 GB, numai bun pentru îndopat cu informaţie.

Noua vedetă de la HTC este un telefon pe care-l recomandă atât lookul, cât şi caracteristicile tehnice. Un subţirel şi un finuţ, Desire concentrează în 119x60x11,9 mm şi 135 de grame un display generos AMOLDED de 3,7 inci cu 16 milioane de culori, tehnologie touch capacitivă, cu rezoluţie WVGA (480x800 pixeli), un adevărat regal pentru utilizator, în condiţii de butonare în interior. Afară însă, expus la lumina solară, ecranul lui Desire nu se mai califică din prima la capitolul lizibilitate, suprafaţa sa reflectând lumina şi obligând proprietarul să seteze luminozitatea şi contrastul la maximum pentru a putea folosi telefonul.

Dincolo de acest neajuns, trebuie spus că, din punctul meu de vedere, Desire capătă cu uşurinţă note maxime atât la design (e rotunjit la colţuri, stă foarte bine în mână şi în buzunar, nu este încărcat cu butoane), cât şi la dotări: procesor Qualcomm Snapdragon QSD8250 de 1 GHz, Android v2.1 Eclair, Flash 10.1 (ah, ce uşurare! - zise un utilizator de iPhone, pe care Apple l-a asigurat că n-o să aibă parte de aşa ceva), HSDPA la 7,2 Mbps şi HSUPA la 2 Mbps (aşteptăm ca şi sistemele operatorilor din România să ofere "ţeavă" pe măsura telefoanelor care se comercializează), trackpad optic (unii spun că nu-i chiar aşa uşor de folosit, dar eu n-am întâmpinat nici chiar cea mai mică problemă cu el şi, în plus, consider că, la o adică, poate fi chiar eludat), 576 MB RAM şi 512 MB ROM, cameră foto de 5 MP, cu autofocus şi flash LED (ei, aici mai e de discutat, "bliţul" nu este ceea ce vă imaginaţi, puterea iluminării cu LED este limitată, aşa că mai bine bucuraţi-vă de capacităţile camerei la lumina zilei, dacă se poate, a soarelui), Wi-Fi şi GPS cu A-GPS, slot pentru card de memorie microSD, radio FM stereo, cu RDS, jack audio de 3,5 mm standard (aşa că nu e nimeni legat de căştile din dotarea lui Desire). Despre Eclair, numai de bine. N-am întâmpinat pro­bleme de manipulare, nu mi s-a blocat niciodată, iar de răspuns la comenzi a răspuns cu viteză.

Evident, nici la Desire nu lipseşte accelerometrul pentru autorotirea imaginii. Dezamăgirile vin de la faptul că nu există o protecţie pentru lentila camerei foto, că telefonul însuşi nu vine la pachet cu o husă de protecţie, că, în lipsa unui card de memorie, capacitatea de stocare este infimă în memoria internă, că nu există un suport pentru DivX şi XviD şi că înregistrarea video este mediocră. Şi, peste toate acestea, ceva mai îngrijorător din punctul meu de vedere: telefonul se încinge cam tare, în condiţii de utilizare intensă a internetului sau a navigaţiei, dar şi la încărcarea acumulatorului (apropo, acesta este unul Li-Ion de 1.400 mAh, iar durata de viaţă, în condiţii de utilizare medie şi peste, inclusiv a internetului, fiind de două zile pline, poate două zile şi jumătate). În Android Market aveţi la dispoziţie mii de aplicaţii, aşa că nu rămâne decât să vă bucuraţi de ele!

×
Subiecte în articol: gadget