x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Uraganul Katrina, deturnat pe Internet

Uraganul Katrina, deturnat pe Internet

de Cristian Ionita    |    05 Sep 2005   •   00:00
Uraganul Katrina, deturnat pe Internet

Nici nu s-a terminat numaratoarea victimelor uraganului Katrina, ca au si aparut cateva zeci de escrocherii create pentru a stoarce lacrimile si a goli portofelele internautilor cu inima miloasa. In loc sa ajunga la sinistrati, foarte multe donatii ajung in conturile infractorilor.

Ori de cate ori o catastrofa atrage atentia opiniei publice, pe Internet incep sa roiasca escrocii, precum sacalii atrasi de mirosul mortii. Au inventat nenumarate metode prin care sa faca bani din nenorocirea altora. Atentatele din ultimii ani, tsunamiul din Asia, uraganul Katrina si chiar inundatiile din Romania au fost urmate de valuri de escrocherii online.

FARA CONSTIINTA. Tactica hotilor este extrem de simpla: profita de valul de simpatie starnit in intreaga lume de suferinta victimelor. Nici macar nu este nevoie de cunostinte avansate de informatica. Lipsa constiintei le este suficienta scursorilor Internetului care apeleaza la astfel de tactici.

Agentiile americane si expertii in securitate informatica au lansat un avertisment referitor la escrocheriile legate de uraganul Katrina. Circula mesaje e-mail care indeamna cititorii sa faca donatii in conturile unor false organizatii caritabile. Alte variante contin link-uri catre site-uri ce promit informatii despre catastrofa, dar ascund virusi ce se descarca in computere si fura date bancare, spune producatorul antivirus Sopphos. De asemenea, sunt trimise mesaje ce contin link-uri catre adrese de Internet ce par sa apartina unor organizatii caritabile foarte cunoscute, dar sunt controlate de fapt de escroci.

SFAT. Concomitent, diversi indivizi incearca sa vanda pe eBay (contra unor sume astronomice) domenii de Internet ce contin "Katrina" sau "hurricane" (uragan). Explicatia este ca milioane de utilizatori folosesc motoarele de cautare pentru a gasi informatii despre rude sau despre prieteni din zonele afectate, iar acestia sunt cei mai folositi termeni.

PROFITORI. Cel mai trist este ca escrocii reusesc sa deturneze sume importante de la adevaratele organizatii de caritate ce incearca sa ajute sinistratii. In caz ca doriti sa faceti o donatie pentru victime, ignorati e-mail-urile care va cer bani si apelati direct la organizatiile cunoscute, precum Crucea Rosie sau Unicef. In caz contrar, riscati ca donatia dumneavoastra sa ingrase conturile hotilor, iar datele personale sa ajunga in mainile escrocilor care fac phishing.

ATAC IN ROMANIA
Nici tara noastra nu a scapat de cei care profita de pe urma dezastrelor. La sfarsitul lunii iulie 2005, infractorii au trimis cateva mii de mesaje e-mail prin care cereau donatii pentru reconstruirea zonelor afectate de inundatii. Mesajul continea un link catre o pagina de Internet foarte asemanatoare cu cea a Bancii Nationale a Romaniei. Ajunsi pe acea pagina, utilizatorii erau indemnati sa introduca intr-un formular online datele personale, numarul cardului, codul PIN si alte informatii suficiente pentru a le permite escrocilor sa retraga sume din cont. Din pacate, autoritatile romane nu au anuntat inca descoperirea vreunuia dintre autori.
×
Subiecte în articol: IT