x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Urmareste-ti sotia din fata computerului

Urmareste-ti sotia din fata computerului

01 Dec 2004   •   00:00

Un inginer canadian a inventat un program care lucreaza cu imagini furnizate de sateliti permitand oricui sa urmareasca o "tinta". Este suficient sa instalezi soft-ul, te conectezi la un anume site si introduci cateva coordonate geografice.

ALEXANDRU RADESCU

Click pentru a mari imaginea
PERSPECTIVA. Satelitul sta cu "ochii" pe meteorologie, inamic si, mai nou, sotie
Vincent Tao este un inginer canadian de la Universitatea York din Toronto. De cateva zile este unul dintre cei mai solicitati inventatori din Canada. Toata lumea vrea de la el SAME. Este prescurtarea de la "see anywhere, map anywhere", un program care poate furniza imagini pe monitorul unui computer in legatura cu un subiect dorit. SAME preia imagini de la sateliti si le combina cu cele furnizate de senzorii care monitorizeaza si traficul sau fluctuatiile meteorologice. Toate aceste informatii sunt "reformatate" pe un site care furnizeaza imagini de la nivelul solului, cu o intarziere minim. Dupa cum precizeaza autorul noului sofware, imaginile au o rezolutie destul de buna, se poate identifica chiar si marca unei masini.

UNEALTA DE SPIONAJ. Pe Internet sunt existente destule site-uri care furnizeaza informatii asemanatoare cu cele ale soft-ului creat de Vincent Tao (www.map quest.com este unul dintre ele). Diferenta este data de faptul ca in programul creat de inginerul canadian imaginile apar tridimensional.

"In clipa in care ai accesat soft-ul, vei vedea un glob virtual in care, daca vei face zoom, poti sa "intri" chiar si pe o anume straduta, toate detaliile beneficiind de o rezolutie destul de buna", a declarat Tao pentru reporterii ABC News.

Primii care testeaza noua tehnologie sunt cei de la Armata si Crucea Rosie, iar de la anul intentioneaza sa-l scoata la vanzare. Tao si-a pus deja "in cap" mai multe asociatii care lupta pentru dreptul la intimitate. Mai mult, un centru care le adaposteste pe femeile abuzate a protestat fata de utilizarea acestui program, care se poate transforma intr-o noua unealta de care sa dispuna pe Internet tot felul de psihopati.
×
Subiecte în articol: IT