x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Vănzările de camere foto au crescut cu 29%

Vănzările de camere foto au crescut cu 29%

de Alexandru Radescu    |    27 Iul 2007   •   00:00
Vănzările de camere foto au crescut cu 29%

Anul trecut, piaţa romănească de camere foto digitale a depăşit vănzările similare din Polonia, Cehia şi Ungaria.

Anul trecut, piaţa romănească de camere foto digitale a depăşit vănzările similare din Polonia, Cehia şi Ungaria.

Piaţa camerelor foto a crescut de peste patru ori de la eliminarea accizelor, fapt petrecut la 1 ianuarie 2005. Potrivit IDC Romănia, anul trecut trecut s-au văndut aproximativ 201.000 unităţi. In schimb, veniturile au scăzut la 43,6 milioane de dolari, cu aproape 2% mai puţin decăt in 2005, lucru cauzat de scăderea continuă a preţurilor şi de vănzările masive de modele din gama entry-level. Pentru 2004, reprezentanţii industriei in domeniu estimaseră vănzări de aproximativ 10 milioane de dolari. Conform raportului IDC, Romănia a fost a şasea piaţă din Europa Centrală şi de Est ca volum şi a treia ca dinamică, avănd o creştere de 28,5% din punct de vedere al unităţilor văndute comparativ cu 2005. Analiştii IDC se aşteaptă ca numărul potenţialilor utilizatori de camere digitale să crească cu o rată de peste 40%, estimănd că nivelul de penetrare al camerelor digitale e de 5%-6%.

COMPETIŢIE REGIONALĂ. "In 2006, piaţa romănească de camere digitale a depăşit «vărfurile» Europei Centrale Polonia, Cehia şi Ungaria", a declarat Nickolay Grigorov, Senior Research Analyst, IDC. "In acest an ne aşteptăm ca Romănia să depăşească Ungaria şi să devină a cincea piaţă ca mărime din regiune."

CLASAMENT LOCAL. Cei mai importanţi jucători de pe piaţă au fost BenQ, Sony şi Canon, a căror cotă de piaţă combinată a reprezentat aproape 56%, cu 5% mai mult decăt in 2006. "Evoluţia companiilor din top 3 producători la nivel local este conjuncturală pentru 2006 şi va avea tendinţa mai degrabă de reducere a cotei insumate din fragmentarea pieţei", ne-a declarat Bobby Durbac, marketing manager BenQ pentru Romănia. Cel mai bine văndut segment a fost cel al camerelor de 6 MP, care a reprezentat aproape 37% din totalul vănzărilor, urmat de cel al camerelor de 5 MP, cu o cotă de piaţă de peste 25%.

Performanţe

"In 2006, piaţa romănească de camere digitale a depăşit «vărfurile» Europei Centrale Polonia, Cehia şi Ungaria"

Nickolay Grigorov - Senior Research Analyst, IDC.

×
Subiecte în articol: IT