x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Veni, vidi, Vista - Bill Gates, comandor

Veni, vidi, Vista - Bill Gates, comandor

de Alexandru Radescu    |    02 Feb 2007   •   00:00
Veni, vidi, Vista - Bill Gates, comandor

Bill Gates a inaugurat ieri la Bucu-resti Centrul Global de Suport Teh-nic si a lansat in Romania Windows Vista, Microsoft Office 2007 si Mi-crosoft Exchange Server 2007.

Bill Gates a inaugurat ieri la Bucuresti Centrul Global de Suport Tehnic si a lansat in Romania Windows Vista, Microsoft Office 2007 si Microsoft Exchange Server 2007. Presedintele Traian Basescu l-a decorat cu ordinul national "Steaua Romaniei" in grad de Comandor.

Aflat pentru prima data in Romania, presedintele Microsoft, Bill Gates, a inaugurat ieri Centrul Global de Suport Tehnic in Bucuresti. Centrul ofera servicii de consultanta si suport tehnic clientilor corporate din Europa, Orientul Mijlociu si Africa si va avea in primul an de activitate in jur de o suta de angajati. Potrivit oficialilor companiei, numarul angajatilor ar putea creste in functie de cererea pentru serviciile companiei.

"Faptul ca Romania s-a alaturat UE ne da speranta ca investitiile vor fi din ce in ce mai importante, iar unul dintre sectoarele importante este cel al IT", a declarat Bill Gates. Prezent la eveniment, premierul Tariceanu a apreciat ca centrul deschis de Microsoft va reprezenta un bun prilej pentru ca tinerii romani din sectorul IT, care lucreaza in alte tari, sa revina in Romania, precum si pentru consolidarea acestui domeniu.

Un domeniu care, in cifre, reprezinta astazi un miliard de euro, "din care probabil jumatate este indreptat catre export", a aratat premierul. "Probabil, acesta este viitorul si mai putin segmentele clasice industriale", a mai spus Tariceanu.

Alex Tudor/ROMPES FOTO

PARTEA BUNA A PIRATERIEI. Desi campanii impotriva pirateriei software se "relanseaza" periodic, iar bratul BSA actioneaza si in Romania, presedintele Traian Basescu a remarcat partea buna a pirateriei.

"Microsoft Office a fost cel mai piratat program din Romania de la inceputul anilor ’90. (...) Atunci nu aveam legi, dar acest program a avut un impact extraordinar. Tanara generatie a devenit prietena lui Bill Gates si a descoperit calculatorul. Un lucru rau, piratarea programelor, a fost pana la urma o investitie in prietenia fata de Microsoft si a creat prietenia romanilor cu calculatorul", a spus seful statului. Potrivit lui Basescu, aceasta piratare "a generat acea solida dezvoltare a industriei IT in Romania, Microsoft Office devenind «vehiculul» pe care talentul romanilor s-a asezat". De asemenea, "a creat generatia care se afla azi deja in toate institutiile statului roman, dar si in companiile private si se constituie in acel grup de oameni educati care genereaza progres in companii si in societatea romaneasca".

CARITATE VS MILA
Gates a fost decorat cu "Steaua Romaniei" cu grad de Comandor de presedintele Basescu. "Om-simbol pentru valori educative si progres, pentru munca si lege, pentru responsabilitate sociala", a spus Traian Basescu despre cofondatorul Microsoft.
In 2000, Bill Gates a infiintat, impreuna cu sotia lui, Melinda, Fundatia "Bill & Melinda Gates", o organizatie de caritate.
Traian Basescu a remarcat faptul ca Bill Gates face acte de caritate din spirit civic, iar romanii - "din mila".

Software - Windows Vista, in magazine

NOUTATI. Aero, Flip 3D, gadgets
Cu ocazia vizitei sale, Bill Gates a anuntat si lansarea programelor Windows Vista, Office 2007 si Exchange Server 2007 in Romania. "Vista este cel mai sigur sistem de operare lansat de Micrososft pana in prezent", a spus Gates. Facand o paralela in timp, intre momentul lansarii Windows ‘95 si Vista, presedintele Vista a amintit ca in 1995 erau 200 de milioane de pc-uri in intreaga lume, iar acum sunt peste un miliard, este plina era digitala in muzica si fotografie, iar peste cativa ani si CD-urile vor deveni istorie. Vorbind despre viitor, Bill Gates a declarat ca se asteapta sa mai lanseze versiuni de Windows o data la trei ani. "Internetul evolueaza intr-un ritm alert si toate aceste schimbari in modalitatea de utilizare vor necesita reconfigurarea sistemelor de operare", a aratat presedintele Microsoft. Referitor la dezvoltarea noului sitem de operare, Gates a amintit de grupul celor trei sute de romani care lucreaza in Redmond, precum si de "companii partenere", grupul Gecad, de la care Microsoft a cumparat in 2003 RAV. Vista marcheaza si debutul Microsoft DirectX 10.GeForce 8800 de la NVIDIA este singura unitate de procesare grafica compatibila DirectX 10 disponibila o data cu noul sistem de operare. Pe de alta parte, Interfata Aero Glass, Flip 3D, Windows Vista Photo Explorer ale Vista si capacitatile media sporite ale acestui sistem sunt in fapt accelerate cu ajutorul procesorului grafic de la NVIDIA. Cateva dintre cele mai asteptate titluri din 2007 - inclusiv Crysis (publicat de Electronic Arts), Supreme Commander (THQ), Hellgate London (EA/Namco) si Age of Conan: Hyborian Adventures (Funcom) - sunt concepute pe suport hardware NVIDIA si vor beneficia de noile caracteristici ale DirectX 10. Primul dintre aceste titluri, Supreme Commander, este programat sa fie lansat pe piata in sase saptamani.

PE PIATA. Si la retailerii din Romania sunt disponibile mai multe variante ale noului sistem de operare. La UItra Pro, pachetele de Vista, in sistem OEM, variaza ca pret de la 348 lei la 759 lei. Windows Vista Home Basic costa 349,9, iar Home Premium 64 bit, 499,9 lei; pentru Vista Business 32 bit platiti 559 lei, iar pentru Ultimate 64 bit, 759 lei. Sistemul Windows Vista a fost lansat in sapte versiuni. Astfel, trei versiuni vor fi destinate utilizatorilor individuali (Home Basic, Home Premium si Ultimate), doua vor fi pentru oamenii de afaceri (Business si Enterprise), iar cealalta va avea ca tinta utilizatorii de pe pietele in curs de dezvoltare (Starter, cu functii reduse si pret mai mic).
×